Αν. Πρωθυπουργός Σλοβακίας: Κύπρος και Σλοβακία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα στην ΕΕ

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σλοβακίας και Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Μίροσλαβ Λάιτσακ, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου δήλωσε, Κύπρος και Σλοβακία μοιράζονται πολλές απόψεις και έχουν πολλά κοινά συμφέροντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εργαστούν στενά από κοινού για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να τις κάνουν μέρος της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Μετά τις χθεσινές ευρωπαϊκές εκλογές ο κ. Λάιτσακ ανέφερε ότι με τον κ. Ομήρου συζήτησαν για την κατάσταση στην ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Λάιτσακ, «Συμφωνήσαμε ότι το μήνυμα που έχει σταλεί από τους ψηφοφόρους στο σύνολο της Ευρώπης πρέπει να γίνει καλά κατανοητό από τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αντανακλάται σε μελλοντικές δραστηριότητες των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΕΕ ως σύνολο».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Σλοβάκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να συμβάλει στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων αλλά και με την συμμετοχή στρατευμάτων στην αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάτι που όπως ανέφερε είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά επίσης και για την Σλοβακία.

Παράλληλα ανέφερε ότι στις δημοκρατίες τα κοινοβούλια διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Επιβεβαιώνοντας τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ότι οι κοινοβουλευτική διάσταση αυτής της συνεργασίας είναι πολύ σημαντική και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προσεχή επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Κύπρου στη χώρα του για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σλοβακικής Βουλής.

Από πλευράς του ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι Κύπρος και Σλοβακία έχουν στενούς δεσμούς φιλίας αλλά είναι και στενοί συνεργάτες στα πλαίσια της ΕΕ.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε στον κ. Λάιτσακ θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή της Σλοβακίας σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από το 1989 μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

«Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν αυτές οι συναντήσεις, η πρώτη συνάντηση ήταν στην Πράγμα το 1989 και παρόλο που δεν έχουν ως στόχο αυτές οι συναντήσεις να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα, εντούτοις συντηρούν τις επαφές μεταξύ των πολιτικών αντιπροσώπων των δύο κοινοτήτων και στοχεύουν να διατηρούν ένα θετικό κλίμα που στοχεύει να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε επίσης της Κυβέρνηση της Σλοβακίας για την συμμετοχή της χώρας στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Είπε πως με τον κ. Λάιτσακ συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, τις χθεσινές ευρωεκλογές και το ισχυρό ποσοστό της αποχής που εξέπεμψαν οι Ευρωπαίοι πολίτες και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές μέσα στον χώρο της ΕΕ που θα πείσουν τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι λειτουργίες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχουν να κάνουν με την καθημερινή τους ζωή.