Ανώτατο: Νόμιμες οι αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμες τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Ανώτατο έκρινε αντισυνταγματικές  τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις αποκοπές μισθών και συντάξεων στους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Γ. Εισαγγελέας: Η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο

Προηγούμενο δημιουργεί η σημερινή απόφαση του Ανώτατου, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας , καθώς έτσι σε παρόμοιες περιστάσεις που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, το Κράτος θα μπορεί να ενεργήσει κάτω από τις ίδιες συνθήκες, νόμιμα και συνταγματικά.

Όπως τόνισε, ασφαλώς και το κράτος δεν έχει υποχρέωση να επιστρέψει το οτιδήποτε.

«Τα ατομικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά και διασφαλισμένα, όμως από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται ο πυρήνας της άσκησης αυτού του δικαιώματος, τότε το Κράτος μπορεί να προβεί σε κάποιους περιορισμούς», εξήγησε.