“Ανώμαλη προσγείωση” των ΚΑ στο Προεδρικό

Δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν έξω από το Προεδρικό σήμερα εκατοντάδες υπαλλήλοι των υπό κατάρρευση Κυπριακών Αερογραμμών, την ίδια ώρα που εντός το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για την τύχη του εθνικού μας αερομεταφορέα.

Οι υπαλλήλοι ζητούν άμεση εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΚΑ και στήριξη τους από την κυβέρνηση αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πετύχουν αυτό που θέλουν.

Οι ΚΑ δυστυχώς πνέουν τα λοίσθια και το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα μάλλον θα καλεστεί να κάνει νεκροτομή και όχι να βρει γιατρειά.

Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή που σχηματίστηκε για να ετοιμάσει εισηγήσεις προς την Κυβερνηση μελέτησε 3 τουλάχιστον σενάρια. Την πώληση των ΚΑ σε τρίτους, συνέχιση της λειτουργίας και άμεση απόλυση 560 υπαλλήλων ή ακόμα και οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

Να διευκρινήσουμε ότι εάν αποφασιστεί κλείσιμο της εταιρείας αυτό θα ισχύσει από τον Νοέμβρη, μετά το τέλος δηλαδή της τουριστικής περιόδου.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία για το 2012 έχει καταγράψει ζημιές ύψους 56 εκατομμυριών.

Πάνω από το κεφάλι της εταιρείας όμως επικρέμμεται και μια δαμόκλειος σπάθη, προερχόμενη από την ΕΕ. Η ΕΕ έχει ξεκίνησει έρευνα για να αποφανθεί κατά πόσο η κρατική βοήθεια ύψους 35 εκατομμυρίων που δόθηκε πέρσι στις ΚΑ συνιστά κρατικό παρεμβατισμό και ως τέτοια να θεωρείται παράνομη. Σε περίπτωση που η ΕΕ όντως καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα, κάτι που πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο, οι ΚΑ θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν το ποσό και να οδηγηθούν στην χρεοκοπία.