Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας

Αντεγκλήσεις Βουλευτών ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προκάλεσε το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων  Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει «την ελαφρότητα της πολιτείας».

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι «αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας και φαρισαϊσμού τις τελευταίες ημέρες το ΑΚΕΛ να αφηνιάζει με ακατάσχετη κριτική για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ή και για άλλα ζητήματα τα οποία προκύπτουν».

Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να πείσει ότι ο τόπος δεν κυβερνήθηκε από το ίδιο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι «με την διακυβέρνηση ΑΚΕΛ κατορθώσαμε να έχουμε μνημόνιο, Τρόικα και χρεοκοπία στον τόπο». Αυτοί που κυβέρνησαν έπρεπε να διακατέχονται σήμερα από σεμνότητα και μετριοπάθεια, συνέχισε.
Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει τον τόπο «από τους φόρους και τις καταστροφές που επισώρευσε μια χρεοκοπημένη διακυβέρνηση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι πολιτικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν «τη θέση στην οποία μας κατατάσσει η κοινωνία», συμβάλλοντας παράλληλα σε μια κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, που πολλοί, όπως είπε, δεν έχουν συνειδητοποιήσει.
Ζήτησε όπως η αντιμετώπιση των ζητημάτων γίνεται χωρίς αντιπαλότητες και χαρακτηρισμούς.

Είπε ότι η έννοια της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας είναι να αγγίξει εκείνους που κατέχουν και «συσσωρεύουν» ακίνητη ιδιοκτησία και όχι η φορολόγηση των βοηθητικών οικοδομών, που χτιζόταν πριν την κατασκευή της κύριας κατοικίας.
«Άλλο είναι να λες θα δώσουμε όλοι από 50-75 ευρώ» για την κατοικία, και άλλο «να φορολογήσεις την μεγάλη ιδιοκτησία και να πάρεις από αυτούς που έχουν συσσωρεύσει», είπε ο κ. Λαμάρης και κάλεσε τον κ. Χριστοφόρου να διευκρινίσει με ποιού το μέρος είναι.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι για «ακόμα μια φορά αυτή η πολιτεία αποδεικνύει την ελαφρότητα της».
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό μετά από έξι μήνες ξικανναούρισμα να μην είναι έτοιμη να πάει στο μύλο και να έρχεται με μια νομοθεσία τάχα προσωρινή για δύο μήνες σε ένα τόσο κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα».

Περαιτέρω, ο κ. Περδίκης είπε ότι η νομοθεσία παρουσιάζει πολλές ελλείψεις και κενά και δήλωσε ότι «είναι καιρός να σοβαρευτεί και η Κυβέρνηση και η Βουλή».
Κατά τον κ. Περδίκη, «είναι αδιανόητο να συζητούμε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα με διαδικασίες εξπρές και με τέτοια προχειρότητα».
Συνεχίζοντας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να τύχει διεξοδικής συζήτησης και πολλών αλλαγών, και αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ο χρόνος για να γίνει αυτό, επέρριψε την κύρια ευθύνη στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, που όπως είπε, αρνήθηκε να συζητήσει το νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο.