Αντικρουόμενες δηλώσεις Τράπεζας Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας, καταγγέλλει ο Νεοφύτου

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρει ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2012, η Τράπεζα Κύπρου έκανε λόγο για σημαντική αρνητική απόκλιση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2012 σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2011… Κατά την τράπεζα  «η απόκλιση αυτή οφείλεται στις αυξημένες προβλέψεις για απομείωση δανείων (ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων στα πλαίσια του ελέγχου της PIMCO) όπως και μειωμένα λειτουργικά έσοδα. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, θα επηρεαστούν αρνητικά οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου,  ότι «εκείνα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καλύπτονται πλήρως από εξασφαλίσεις δεν περιλαμβάνονται στις επισφάλειες των πιστωτικών ιδρυμάτων και, ως εκ τούτου, δεν επαυξάνουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».

Και καταλήγει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι κάποιος μπορεί να αντιληφθεί, ότι η μία δήλωσε αντικρούει την άλλη… «η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει πως τα αυστηρότερα κριτήρια θα επηρεάσουν αρνητικά τους δείκτες της κεφαλαιακής της επάρκειας, ενώ ο ΔΚΤ δηλώνει πως οι αλλαγές στον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες των τραπεζών».