Αντιδρούν στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου

“Τρικλοποδιά” στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου προσπαθούν να βάλουν κάποιοι δικηγόροι και λογιστές που στην προσπάθεια τους να προστατέψουν τα συμφέροντα των Ρώσων πελατών τους αδιαφορούν για το κοινό συμφέρον του κυπριακού λαού.

Ποιο συμφέρον; Φυσικά, τη σωτηρία και τη βιωσιμότητα της Τράπεζας Κύπρου, που – όπως επισημαίνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Χούρικαν- πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Γιατί κάποιοι δικηγόροι και κάποιοι λογιστές αντιδρούν στην αύξηση κεφαλαίου; Πίσω από τις αντιδράσεις των μεγαλοδικηγόρων και λογιστών κρύβονται οι αριθμοί. Οι μεγαλοδικηγόροι και λογιστές που εκπροσωπούν τους Ρώσους ίσως εκτιμούν ότι με την αύξηση του κεφαλαίου θα μειωθεί ο όγκος των μετοχών των πελατών τους στην Τράπεζα Κύπρου.

Αυτό όμως που ίσως δεν κατανοούν είναι ότι χωρίς αύξηση του κεφαλαίου δεν μπορεί να ορθοποδήσει η Τράπεζα Κύπρου. Σε μια τέτοια περίπτωση ζημιωμένος δεν θα είναι μόνο ο κυπριακός λαός, αλλά και οι πελάτες τους, οι οποίοι ναι μεν θα κρατήσουν στο ακέραιο το σύνολο των μετοχών τους, αλλά θα χάσουν την αξία τους, δηλαδή θα χάσουν τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει από μια ενδεχόμενη πτώση της τιμής της μετοχής.

Λογικό και πρέπον είναι να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις απ’ όπου και αν προέρχονται και ο σχεδιασμός του κ. Χούρικαν για την αύξηση κεφαλαίου να προχωρήσει για τη σωτηρία της Τράπεζας Κύπρου και το καλό της Κυπριακής κοινωνίας.