Αντιδράσεις για την απόφαση για ευρωεκλογές με σταυρό

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση Σαμαρά – Βενιζέλου για ευρωεκλογές με σταυρό και όχι με λίστα, καθώς η επιλογή αυτή φέρνει ανατροπές στους κομματικούς σχεδιασμούς εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ την ίδια ώρα έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα για τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση προβλέπει κατάλογο 42 υποψηφίων, με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

Η συμφωνία των Σαμαρά – Βενιζέλου για σταυροδοσία στις ευρωεκλογές επικοινωνείτε ως καινοτομία, που δίνει το προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες για να αποφασίσουν ποια πρόσωπα θα στείλουν στην Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα θα μειώσει την αναμενόμενη αποχή από τις ευρωεκλογές -διεξάγονται παράλληλα με το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις 25 Μαΐου.

Ωστόσο, έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε στους «58» η πρόταση των Σαμαρά-Βενιζέλου για καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πρωτοβουλίας καταγράφηκαν αντιδράσεις, ακούστηκαν αρνητικά σχόλια, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και διαζύγιο με την Ιπποκράτους. Η άποψη που εκφράζεται στις τάξεις των «58» είναι ότι ο σταυρός προτίμησης οδηγεί αυτόματα σε μειονεκτική θέση τους δικούς της υποψηφίους, καθώς δεν έχουν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στην Περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τρέμουν την αντιπαράθεση πάνω στην πορεία της Ευρώπης και τις προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για αυτό προσπαθούν να μεταβάλλουν τις ευρωεκλογές σε ένα κυνήγι σταυρού και σε μια μάχη μεταξύ “προσωπικοτήτων”. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί όμως είναι ότι όσα νομικίστικα τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, τα ψωμιά τους και τα κουκιά τους είναι μετρημένα”.