Αντιδράσεις για τα κλειστά μαιευτήρια στη Γαλλία

Εισαγγελική έρευνα διέταξε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά από το θάνατο βρέφους στη διάρκεια τοκετού που έγινε χωρίς ιατρική βοήθεια στον αυτοκινητόδρομο προς το νοσοκομείο, καθώς το μαιευτήριο της πόλης στην οποία έμενε η ετοιμόγεννη γυναίκα παρέμενε κλειστό λόγω περικοπών στον τομέα της Υγείας.«Κανένας Γάλλος πολίτης δεν πρέπει να απέχει περισσότερο από 30 λεπτά από τα επείγοντα περιστατικά» δήλωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε πως  είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην επαρχία ιατρικές «έρημοι». Ο θάνατος του μωρού συνέβη στις 19/10 στη νοτιοδυτική επαρχία της Γαλλίας Lot ενώ η μητέρα και ο σύντροφός της προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο το οποίο απείχε περισσότερο από 1 ώρα από το σπίτι τους, κοντά στην πόλη Figeac. Αναγκάστηκαν όμως να σταματήσουν στον αυτοκινητόδρομο όταν ο τοκετός ξεκίνησε και λίγο αργότερα το μωρό κατέληξε.

Το μαιευτήριο του Figeac παραμένει κλειστό από το 2009 παρά τις προειδοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που επιδιώκει τη συγκέντρωση των υπηρεσιών υγείας σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις μέσα ή στις παρυφές των μεγαλουπόλεων.

Ο πρόεδρος της γαλλικής οργάνωσης που υποστηρίζει τη διατήρηση των τοπικών νοσοκομείων ζήτησε το “πάγωμα” του λουκέτου στα μαιευτήρια τονίζοντας πως τα 2/3 των μαιευτηρίων στη Γαλλία έχουν κλείσει τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Πηγή: AFP