Αντάρτες αναζητά ο στρατός στο Μάλι

Συνεχίζονται οι έρευνες στα σπίτια από τον στρατό στο Μάλι, με σκοπό τον εντοπισμό ισλαμιστών ανταρτών, ενώ μαίνονται οι μάχες των γαλλικών στρατευμάτων με τους ισλαμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Την Κυριακή οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά του στρατού στην πόλη Γκάο, η οποία πριν από δύο εβδομάδες είχε καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι.
Την ίδια ημέρα βομβιστές αυτοκτονίας επιχείρησαν να προσεγγίσουν θέσεις του μαλινεζικού στρατού, ενώ ομοϊδεάτες τους διέσχιζαν την Γκάο ζωσμένοι με εκρηκτικά επάνω σε μηχανές. Όταν οι αντάρτες άρχισαν να βάλουν με βαρύ οπλισμό κατά του στρατού του Μάλι, οι γαλλικές δυνάμεις, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, έκαναν χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών ελικοπτέρων για να αναχαιτίσουν τους ισλαμιστές. Το «στρατηγείο» των ανταρτών επλήγη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, από γαλλικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, κάνει λόγο για μόλις 12 μαχητές η οποία έλαβαν μέρος στην επίθεση, ωστόσο δεν διαθέτει στοιχεία για το πόσοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Δύο σημεία στρατιωτικού ελέγχου μέσα στην Γκάο είχαν γίνει εξάλλου στόχος βομβιστών αυτοκτονίας την Παρασκευή και το Σάββατο.
antartes-maliΤην ευθύνη για τη βία του σαββατοκύριακου ανέλαβε το Κίνημα για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (MUJAO). To Σάββατο, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Ουαλίντ Σαχράουι, είχε δηλώσει ότι οι μαχητές της είναι πλέον ταγμένοι στην πραγματοποίηση επιθέσεων «κατά της Γαλλίας και των συμμάχων της».