Ανοίγει η αυλαία της προανακριτικής με τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις

Με την κατάθεση των τριών πρώτων μαρτύρων ξεκινάει το έργο της, η προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη “λίστα Λαγκάρντ”.

Πρώτος έχει κληθεί να καταθέσει ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης προκειμένου η επιτροπή να λάβει απαντήσεις πάνω σε τεχνικά θέματα που αφορούν στην αλλοίωση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων.

Πλήν του Μανώλη Σφακιανάκη σήμερα καλούνται ενώπιον της Επιτροπής και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, καθώς και ο πρώην πρεσβευτής στη γαλλική πρωτεύουσα, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης,  ο οποίος είχε παραλάβει την αρχικό cd που εστάλη από τη Γαλλία.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο κ. Μπίκας υποστηρίζει ότι η επίμαχη λίστα δεν πέρασε απο την ΕΥΠ καθώς παραδόθηκε απευθείας απο τις γαλλικές στις ελληνικές αρχές.

Αύριο, θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο «στικάκι» καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Ηλίας Κλης, για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο άνθρωπος που το παρέλαβε πρώτος.