Αναστασιάδης: Δεν θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο

Όλοι είμαστε υπέρ της εξόδου από το Μνημόνιο αλλά όχι όμως υπέρ της εξόδου από το Ευρώ, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης διάσκεψης Τύπου προς τα ΜΜΕ με την συμπλήρωση τεσσάρων μηνών διακυβέρνησής του, είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο εκτός από εκείνα που έχουν ήδη συμφωνηθεί ωστόσο εξοικονομήσεις μπορεί να γίνουν από το σπάταλο κράτος.

Είπε επίσης ότι δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ενώ ανέφερε ότι για τα Ταμεία Προνοίας, η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει τη μέγιστη στήριξη τους.

Ερωτηθείς αν μπορεί να γίνει προπώληση του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι προκειμένου να μελετήσεις το ενδεχόμενο της προπώλησης πρέπει να έχουμε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις με πιστοποιητικά που εκδίδονται από διεθνή ιδρύματα ή ινστιτούτα. Συνεπώς μετά την έκδοση των αναλόγων βεβαιώσεων, είναι κάτι που βεβαίως μπορεί και δεν το αποκλείουμε. Αυτό που αποκλείαμε ήταν η χωρίς προϋποθέσεις προπώληση του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα την αδυναμία εξεύρεσης αγοραστών αλλά και τον εκμηδενισμό της αξίας του προπωλημένου αφού δεν ήταν βέβαιο τι θα ακολουθήσει. Σημείωσε ότι χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με τον οποιονδήποτε και τις οποιεσδήποτε θέσεις που εξέφραζε, λέω ότι είναι κάτι που μελετάται τότε και μόνο και όταν θα εκδοθούν τα ανάλογα πιστοποιητικά.
Γι’αυτό συνέχισε, και η επιμονή μας και οι ενέργειές μας της επίσπευσης των διαδικασιών της ΔΕΦΑ.

Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για έρευνα της Διεθνής Διαφάνειας στην οποία γινόταν αναφορά ότι 99% των Κυπρίων πιστεύουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα και αν πιστεύει ότι έχει και ο ίδιος ευθύνη για αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πολλές φορές έχει πει ότι το σύστημα που έχουμε κτίσει από το 1960 και μετά, μέσα από τα διαχρονικά λάθη και παραλείψεις μας, έχουν μειώσει το κύρος και τον θεσμό και των πολιτικών αλλά και των πολιτικών κομμάτων. «Γι’αυτό και οι εκσυγχρονιστικές προτάσεις για τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το τι υλοποιήσαμε από όσα δεσμευτήκαμε την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε», είπε.

Ο καθένας μας, πρόσθεσε, έχει το μερίδιο της ευθύνης, σημειώνοντας ότι είναι 32 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου και «δεν είναι δυνατόν να μην έχω διαπράξει σφάλματα». Συνέχισε ότι η δύναμη της αυτοκριτικής και η ισχυρότερη αποφασιστικότητα συμβάλλουν στο να ξεπεράσεις αδυναμίες ή προβλήματα που έχεις διαπράξει.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος συναίνεσε στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 22 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και αν είχε προηγουμένως διαβούλευση με τους εταίρους του, το Δημοκρατικό Κόμμα, το ΕΥΡΩΚΟ και το Δημοκρατικό Συναγερμό ή έγινε κατόπιν προτροπής του Γάλλου Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν ήταν από τα κεφάλαια που είχαν δεσμευτεί είτε από την ΕΕ είτε από την Κύπρο.

Όπως καλά γνωρίζετε, είπε, για την υλοποίηση του πρωτοκόλλου 10 η μεν ΕΕ είχε βάλει βέτο σε οκτώ κεφάλαια και σε συνέχεια εμείς άλλα έξι. Το 22, είπε, ήταν εκτός των κεφαλαίων που είχαμε δεσμευτεί ή είχαμε δεσμεύσει. Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν εχρειάζετο η όποια διαβούλευση.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών και ουδεμία αντίρρηση δεν υπήρξε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί απορρίπτει προτάσεις για έξοδο από το μνημόνιο και την ευρωζώνη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όλοι είμαστε υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο αλλά όχι όμως υπέρ της εξόδου από το Ευρώ. Το θέμα όμως για να βγεις από το μνημόνιο θα πρέπει και να διαχειριστείς κατά τέτοιο τρόπο αποτελεσματικό την οικονομία ώστε να μην το κάνεις προσπαθώντας με απλές δηλώσεις αλλά και να προσμετρήσεις τις συνέπειες από μια χωρίς μελέτη έξοδο από ουσιαστικά την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Όταν λέμε έξοδο από το μνημόνιο και την ευρωζώνη χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία ή υποδομή ή οικονομική δυνατότητα να το πράξεις, αυτό που θα σε οδηγήσει είναι να υιοθετήσεις ένα άλλο νόμισμα το οποίο θα είναι υποβαθμισμένο και υποτιμημένο το οποίο θα στοιχίσει τα πολλαπλάσια στους φορολογουμένους αν όχι την συνολική καταστροφή του κράτους.

Ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις όσων εκφράζουν έξοδο από το μνημόνιο και την Ευρωζώνη.

Σε παρατήρηση ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται μειώσεις δαπανών 500 εκ. ευρώ και από πού θα προέλθουν αυτές οι μειώσεις και αν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του κρατικού μισθολογίου στο Δημόσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από την 1.1.2014 θα υπάρξει μείωση των απολαβών, όπως έχει συμφωνηθεί από τις 23 Νοεμβρίου 2012.

Περαιτέρω μειώσεις όχι, επεσήμανε. Εξοικονομήσεις μπορεί να γίνουν από το σπάταλο κράτος, όπως το καταγράφει στις ετήσιες εκθέσεις της η Γενική Ελέγκτρια, και εξοικονομήσεις σε ενοίκια που καταβάλλονται, σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος που οφείλεται στην μη χρηστή διοίκηση, και εδώ θα είμαστε αυστηρότεροι.

Επανέλαβε ότι «η δική μας πρόθεση και θέση δεν είναι με κανένα τρόπο να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων».

Σε παρατήρηση ότι έχει διαρρεύσει ότι ενδεχομένως να αναπέμψει το νόμο σχετικά με το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι για να αναπέμψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα νόμο στη Βουλή θα πρέπει να έχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι είναι αντισυνταγματικό. Δεν έχει δικαίωμα να τον αναπέμψει αν δεν είναι αντισυνταγματικός, γιατί έτσι απλά θέλει για λόγους σκοπιμότητας.

Συνεπώς δεν είναι πρόθεσή μου να πράξω κάτι το ανάλογο αν δεν έχω την σύμφωνο γνώμη του ΓΕ ότι κάπου πάσχει.

Διευκρίνισε ότι με την νομοθεσία που έχει υιοθετηθεί ποσώς δεν αποδυναμώνεται ο ρόλος του Διοικητού της ΚΤ και κάτι ανάλογο έχει γίνει σε άλλες χώρες.

Συμπλήρωσε για τις σχέσεις του με τον Διοικητή της ΚΤ «θέλω και επιδιώκω και πρέπει να πω ότι βελτιώνονται και δεν βλέπω πώς μπορεί να διαταραχθούν αν η Βουλή με την απόλυτη νομοθετική κυριαρχία που έχει, θέσπισε μια νομοθεσία η οποία ποσώς, κατά την άποψή μου, δεν επηρεάζει τη θέση του Διοικητού της ΚΤ.

Κληθείς να πει αν ο Διοικητής δεν είναι ικανός να φέρει εις πέρας το έργο του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, «δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με κανένα. Δεν έχω λόγο να είμαι σε αντιπαράθεση με κανένα. Εχετε πει προσπάθεια αποδόμησης της ηγεσίας της ΚΕ» και διερωτήθηκε ποιος δίδει αυτές τις πληροφορίες, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν υπήρξε κάτι ανάλογο. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη ανοχή και υπομονή πολλές φορές γιατί μπορεί να παρατηρούνται διαφορετικές θέσεις, να θέλει η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια άλφα πολιτική αλλά να υπάρχει αντίθετη άποψη του Διοικητού. Εκεί είναι που μπορεί να υπάρχει μια διαφοροποίηση. Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει η πρόθεση, ιδιαίτερα από πλευράς της κυβέρνησης, για σύγκρουση με κανένα», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι αυτό μπορεί να προέκυψε μετά την ανάκληση του διορισμού του τέως υποδιοικητή της ΚΤ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «καμία σχέση το ένα με το άλλο».

Σε ερώτηση αν θα δεσμευτεί σε νέα μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρις στιγμής ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα στις όσες υποχρεώσεις έχουν επιβληθεί και εύχομαι και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα δεύτερο μνημόνιο ή για οποιοδήποτε άλλο μνημόνιο. «Γι’αυτό επαναλαμβάνω θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τα όσα λέγουμε και τα όσα πράττουμε, δηλαδή στην τήρηση της δανειακής σύμβασης η οποία είναι εκείνη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποτρέψουμε ανάλογα φαινόμενα, και θα τα αποτρέψουμε», είπε.

Σε ερώτηση σε ποια λύση κατέληξε η Κύπρος αφού δήλωσε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο λήψης απόφασης αναφορικά με την ενδιάμεση λύση προμήθειας φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε «είπα ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο». Η τελική απόφαση θα ληφθεί ύστερα από μια σύσκεψη η οποία θα περιλαμβάνει και τους διαπραγματευτές, την υπουργική επιτροπή και τον ίδιο αλλά και άλλων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση θέσεων όπως είναι η ΡΑΕΚ. Εύχομαι τα στοιχεία να είναι τέτοια που να είναι συμφέρουσα στην πατρίδα μας η επιλογή το συντομότερο δυνατό της ενδιάμεσης λύσης που θα βοηθήσει στην κάθετη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι θα εισηγηθεί την υιοθέτηση της υποχρέωσης λογοδοσίας όπως το ίδιο θα πράξουν με την δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων το σύνολο των υπουργών και αξιωματούχων που διόρισε στην κυβέρνηση και σε άλλα αξιώματα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναφορικά με την πρόταση του πρώτου Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «επειδή δεν είμαι δικτάτορας, δεν θα επέβαλλα ποτέ σε οποιονδήποτε τις δικές μου θέσεις. Και έχω αναφέρει ότι για λόγους συναισθηματικούς είχαμε όλες οι παρατάξεις προεκλογικά μια συγκεκριμένη θέση, ότι δεν θα δεχόμαστε κούρεμα. Εξήγησε, είπε, με διάγγελμα στο λαό και παρουσίαση στη Βουλή την πρόταση αλλά πέραν τούτου δεν είναι δυνατό να επιβάλω την κρίση μου ή βούλησή μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σέβομαι απόλυτα την απόφασή τους, έστω και αν διαφωνούσα, διότι και εγώ βρέθηκα να διαφωνώ με τον εαυτό μου όταν αποδεχόμουν εκείνο το οποίο τότε δεν ήθελα να αποδεχθώ.

Σε ερώτηση πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και τι περιμένει η κυβέρνηση για να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης να παραχωρήσει ρευστό. Για να παραχωρήσει ρευστό θα έπρεπε να είναι τα ταμεία της γεμάτα. Αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα από την έξοδο της Τράπεζας από την κατάσταση εξυγίανσης να εξασφαλίσουμε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την παράλληλη εγγύηση των κρατικών ομολόγων τα οποία γίνονται πλέον αποδεκτά. Η δανειοδότηση στην Τράπεζα Κύπρου θα περιορίζει το επιτόκιο από 1,75% που οφείλει με βάση το ELA στο 0,75%. Κατά αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ρευστότητα και ευελπιστούμε ότι θα ενδυναμωθεί ο τραπεζικός τομέας.

Ερωτηθείς τι γίνεται με τα ταμεία προνοίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτά θα έπρεπε να είχαν κανονισμούς ως προς τη διαχείριση και θα έπρεπε να ήσαν εν διασπορά. Η κυβέρνηση, είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει τη μεγίστη ωφέλεια και στήριξη προς τα Ταμεία Προνοίας.

Σε ερώτηση για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και για τον διάλογο που αναπτύσσεται για το κατά πόσον το μέτρο αυτό θα τύχει εκμετάλλευσης από μεγαλοεπιχειρηματίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε με έντονο ύφος ότι αν διαπιστωθούν παρατυπίες, τότε δεν θα διστάσει να δώσει οδηγίες για τερματισμό του μέτρου αυτού άμεσα.

Είπε ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα πρέπει να προσλάβουν προσωπικό μέσα από τις λίστες των ανέργων και ότι αν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν εφαρμόζεται, τότε το μέτρο θα διακοπεί.