Αναστασιάδης:”Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας είναι το διαβατήριο για ανάκαμψη”

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας έναντι της κοινωνίας και ταυτόχρονα στο εξωτερικό, είναι το διαβατήριό μας για ανάκαμψη στην οικονομία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “αυτή την ώρα η ενότητα δυνάμεων στο εσωτερικό είναι ζωτικής σημασίας” και “προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος”, προσθέτοντας ότι “μόνο ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και έναντι της κοινωνίας και ταυτόχρονα στο εξωτερικό”.

“Αξιοπιστία την οποία, άλλωστε, μέρα με τη μέρα επανακτούμε», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κατέθεσε ένα έγγραφο με την καταγραφή των σχετικών γεγονότων πριν τις προεδρικές εκλογές και μετά την εκλογή του, στο οποίο, όπως είπε, δεν προβαίνει “ούτε σε κριτική, ούτε αποδίδω ευθύνες”.

Αυτό, σημείωσε, “είναι έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, προς την οποία έχω και σεβασμό και εμπιστοσύνη”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας, το έγγραφο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, είναι μια καταγραφή γεγονότων, με παραπομπές σε επιστολές, έγγραφα και δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναγνωρίζει “την τεράστια σημασία που έχει η ορθή και έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν”.

“Διαφορετικά η κοινωνία θα μας γυρίσει τη πλάτη. Θα μας απαξιώσει πλήρως”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν οι κομματικές τακτικές ούτε και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις”. 

Η κοινωνία, όπως είπε, ζητά απαντήσεις για το πώς αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “θα πρέπει να δούμε μπροστά”, επισημαίνοντας ότι “υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε”.

“Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι προοπτικές όμως υπάρχουν, εάν πάρουμε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε”, είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι διαφάνηκε στη διάρκεια της κατάθεσης του πως ήταν διακαής επιθυμία του να αναφερθεί στα γεγονότα που αφήνουν σκιές αναφορικά με συγγενείς του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιορίστηκε να πει ότι «τις επόμενες των ημερών θα σας δοθούν όσα των κειμένων θα κατέθετα».