Αναπομπή της πρότασης για μείωση των ενοικίων

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι αναφορικά με το θέμα της μείωσης των ενοικίων διά νόμου και την επίκληση του δικαίου της ανάγκης, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί πρόκληση το γεγονός ότι, η αιτιολόγηση από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας, είναι ότι οι συνθήκες που περνά η Κύπρος δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συνθήκες του 1974. Αποτελεί πρόκληση γιατί ουσιαστικά αυτή η προσέγγιση, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, είναι οιωνός για τη στάση και την τοποθέτηση της Κυβέρνησης και για το θέμα της μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων. Με τον ίδιο τρόπο εάν προσεγγιστούν σειρά θεμάτων δεν θα μπορεί η Βουλή να παρέμβει για ουσιαστικά ζητήματα, όπως τη μείωση των ενοικίων και επιτοκίων, την προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ο.κ.

Ο κ. Περδίκης στις δηλώσεις του διερωτήθηκε τι περιμένει η Κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσει το δίκαιο της ανάγκης. Περιμένει να υπάρξει αναταραχή από τους πολίτες, διασάλευση της δημόσιας τάξης και να δημιουργηθούν συνταγματικά ζητήματα για να αποφασίσει η Κυβέρνηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατική διαχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιολογείται με βάση το δίκαιο της ανάγκης να γίνουν κάποιες προσωρινές παρεμβάσεις και παρεκκλίσεις. Είναι τόσο ελαφριά η παρέμβαση στην αγορά, που θα γίνει με την εφαρμογή του νόμου που θα μειώνει, για συγκεκριμένες περιπτώσεις και για μικρή χρονική περίοδο, τα ενοίκια που επιτρέπεται και επιβάλλεται να γίνει. Για αυτό ακριβώς το λόγο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα καταψηφίσει την αναπομπή.

Μείωση του ορίου ηλικίας υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές και κατάθεση πρότασης νόμου για οριζόντια ψηφοφορία
Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε να υποστηρίξει ομόφωνα την εισήγηση των Οικολόγων ώστε στις ευρωεκλογές να μπορούν να βάζουν υποψηφιότητα και νέοι από την ηλικία των 21 ετών. Παράλληλα ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι σήμερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατάθεσε πρόταση νόμου στα κόμματα, που ετοιμάστηκε μαζί με την Πλατφόρμα οργανώσεων «Διαφάνεια τώρα» για εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ο βουλευτής των Οικολόγων ανάφερε ότι περιμένει τα υπόλοιπα κόμματα να συνυπογράψουν την πρόταση νόμου για να κατατεθεί από κοινού την ερχόμενη Πέμπτη.