Αναμένουμε προτάσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διαδικασία διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά προς επίλυση του Κυπριακού, εάν προηγουμένως δεν καθορισθεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναζητηθεί η προσδοκώμενη λύση και, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω χρόνος στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως μη πραγματοποιηθεί η προκαθορισμένη για το μεσημέρι συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ, αλλά να αναβληθεί για τις 05:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, έχουν δοθεί στον κ. Ντάουνερ και στους Τουρκοκυπρίους οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για μια διεθνή προσωπικότητα, μίαν κυριαρχία και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπεται με το πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εν αντιθέσει με εκείνες της τ/κ πλευράς που δεν συμβαδίζουν με αυτό το πλαίσιο.

Ούτε καν εδόθησαν οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και ως εκ τούτου το Προεδρικό κρίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Ντάουνερ για το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Μέχρι το απόγευμα αναμένεται από το Προεδρικό Μέγαρο ότι θα τελεσφορήσει η συζήτηση του κ. Ντάουνερ με την τουρκοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία και να υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ.