Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τους όρους για τη συμμετοχή στην επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο μέσω δημοπρασίας προσκαλεί στην ανταλλαγή κρατικών τίτλων μέχρι του ποσού των 10 δισ. ευρώ. Η ανταλλαγή θα γίνει με εξαμηνιαίους τίτλους του EFSF, οι οποίοι θα εκδοθούν για τo συγκεκριμένο ποσό, ενώ η διαδικασία που επιλέχθηκε είναι η δημοπρασία ολλανδικού τύπου (Dutch auction) κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο θέτει ελάχιστη και μέγιστη τιμή για κάθε σειρά ομολόγων και στη συνέχεια επιλέγει τις προσφορές ανταλλαγής που θα ικανοποιήσει ανάλογα με την τιμή στην οποία διατίθενται.

Βάσει της τροποποιημένες διαδικασίας ολλανδικού τύπου “Dutch auction procedure”, το ελληνικό δημόσιο θα καθορίσει, υπό τη διακριτική του ευχέρεια (α) το συνολικό ύψος ονομαστικής αξίας για κάθε σειρά τίτλων που θα δεχτεί να ανταλλάξει, (β) την τιμή αγοράς για κάθε σειρά τίτλων (που για κάθε σειρά θα εκφράζεται ως ποσοστό της ονομαστικής αξίας), σύμφωνα με την καθορισμένη ελάχιστη τιμή αγοράς και την μέγιστη τιμή αγοράς για κάθε σειρά τίτλων και  (γ) το συνολικό ποσό των τίτλων του EFSF που το δημόσιο προτίθεται να διαθέσει για ανταλλαγή με τα κρατικά ομόλογα των σειρών που αναφέρονται στον πίνακα.

Οι ομολογιούχοι που θα προσφέρουν τους τίτλους που κατέχουν στην ανταλλαγή, αν οι προσφορές γίνουν αποδεκτές από το ελληνικό δημόσιο, αναμένεται να λάβουν – για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας τίτλων που θα προσφέρουν, τίτλους του EFSF ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ πολλαπλασιασμένης με την τιμή αγοράς που έχει καθοριστεί για την κάθε σειρά ομολόγων. Οι τιμές επαναγοράς ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια των ομολόγων και ορίζονται από 30,2% της ονομαστικής αξίας για ομόλογα λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042, έως 38,1% για τα ομόλογα λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023.

Το ελληνικό δημόσιο θα διαθέσει το συνολικό ποσό για τους τίτλους κάθε σειράς που έχει προκρίνει την ανταλλαγή τους, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να δεχτεί σημαντικά μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό τίτλων οποιασδήποτε σειράς συγκριτικά με άλλες σειρές.

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί επίσης το δικαίωμα, υπό τη διακριτική του ευχέρεια, να μην δεχτεί οποιαδήποτε ή ακόμη και καμία προσφορά ανταλλαγής ή να τερματίσει την πρόσκληση για κάποια ή για όλες τις σειρές τίτλων.

Η πρόσκληση αναμένεται να λήξει στις 7 Δεκεμβρίου 2012, στις 5:00μ.μ., ώρα Λονδίνου. Το αποτέλεσμα της πρόσκλησης θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό μετά το τέλος της περιόδου προσφοράς. Η εκτιμώμενη ημερομηνία διακανονισμού της πρόσκλησης είναι η 17η Δεκεμβρίου.

Δείτε την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ:

 http://www.pdma.gr/attachments/article/247/Press%20Release%20-%20December%2003.pdf

 

Πηγή:www.capital.gr

 

 

Check Also

Βατόπουλος: Επανάληψη του σεναρίου της μετάλλαξης Δέλτα η Omicron με περισσότερα κρούσματα και βαριές νοσήσεις

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας επ αφορμής και της εμφάνισης της μετάλλαξης …

Βασιλακόπουλος: Ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται -Ας είναι η παραλλαγή «όμικρον» κίνητρο για να εμβολιαστούμε

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να είναι προστατευμένοι και από τη …