Ανακάμπτουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες

Δειλά σημάδια επούλωσης δείχνει ο ταλαιπωρημένος χρηματοπιστωτικός τομέας της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι ξεπέρασε όλες τις σκοπέλους, σύμφωνα με κύρια έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τράπεζες προτίθενται να χαλαρώσουν τους όρους δανειοδότησης και να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των επιχειρηματικών δανείων, αναφέρει η έρευνα, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό παράγοντα στη δυναμική της οικονομίας της ευρωζώνης η οποία αναπτύσσεται ακόμη με αργούς ρυθμούς.

Ωστόσο η ζήτηση των επιχειρηματικών δανείων παραμένει αδύναμη.

Στα ευρήματα της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι οι συνθήκες πίστωσης στην ζώνη του ευρώ είναι ακόμη αυστηρές αλλά αναμένεται ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν στους επόμενους μήνες.

Το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που αναμένουν ότι θα προχωρήσουν σε πιο αυστηρά κριτήρια για επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια νοικοκυριών σημείωσε πτώση στο 5% το τρίτο τρίμηνο το χρόνου από 7% το 2ο τρίμηνο, αναφέρει η ΕΚΤ.

Και το 4ο τρίμηνο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε καθαρή χαλάρωση των συνθηκών δανειοδότησης για επιχειρήσεις για πρώτη φορά από το 2009.

«Η Έρευνα των Τραπεζικών Δανείων Οκτωβρίου 2013, επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη σταθεροποίηση στις πιστωτικές συνθήκες για εταιρείες και νοικοκυριά στο πλαίσιο μιας ακόμη αδύναμης ζήτησης δανείων», αναφέρεται.

Παράλληλα αναμένεται ότι οι όροι δανειοδότησης για καταναλωτικά και οικιστικά δάνεια θα χαλαρώσουν για πρώτη φορά από το 2010.

Το 3ο τρίμηνο, το καθαρό ποσοστό των τραπεζών που αναφέρουν πιο αυστηρά δανειοδοτικά κριτήρια μειώθηκε στο 3% από 7% για τα οικιστικά δάνεια σε νοικοκυριά, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια υπήρξε μια οριακή αύξηση της αυστηρότητας μετά από χαλάρωση το προηγούμενο τρίμηνο.

Παρά ταύτα, «σε όλες τις κατηγορίες δανείων, η καθαρή αύξηση αυστηρών κριτηρίων για το 3ο τρίμηνο του 2013 βρίσκεται κάτω από ιστορικούς μέσους όρους που υπολογίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου από την αρχή της έρευνας το 2003», αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ βρήκε ότι η πρόσβαση των τραπεζών σε λιανική και χονδρική χρηματοδότηση συνέχισε να βελτιώνεται το 3ο τρίμηνο του 2013 καθώς οι εντάσεις στις αγορές σε σχέση με το χρέος συνεχίζουν να μειώνονται.

Όσον αφορά στη ζήτηση δανείων οι τράπεζες της ευρωζώνης συνέχισαν να αναφέρουν μια καθαρή πτώση στην ζήτηση επιχειρηματικών δανείων για το 3ο τρίμηνο του 2013 αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σχέση με τα οικιστικά δάνεια, οι τράπεζες δείχνουν μια καθαρή αύξηση στη ζήτηση για πρώτη φορά από το 4ο τρίμηνο του 2010 «σε ένα επίπεδο αρκετά πιο ψηλά το ιστορικού μέσου όρου».

Και η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια σημείωσε οριακή άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2013.

«Κοιτάζοντας μπροστά προς το 4ο τρίμηνο του 2013, οι τράπεζες αναμένουν σε καθαρούς όρους μια αύξηση στη ζήτηση όλων των κατηγοριών δανείων», προστίθεται.

Οι οικονομολόγοι βρίσκουν τα στοιχεία ενθαρρυντικά.

Η Μαρί Ντιρόν της EY Eurozone Forecast αναφέρει ότι η ΕΚΤ «θα ανακουφιστεί που η Έρευνα Τραπεζικών Δανείων δεν εμπεριέχει ευρείες αποδείξεις ότι οι τράπεζες προχωρούν σε πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες πριν την Αξιολόγηση Ποιότητας Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Quality Revew)».

«Στο σύνολο της, αυτή είναι μια συγκρατημένα ενθαρρυντική έρευνα που υποδηλοί ότι οι τράπεζες είναι σταδιακά ολοένα και πιο σίγουρες για την οικονομική προοπτική και αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα χρηματοδότησης», προσθέτει.