Αναιμία: Αιτίες, συμπτώματα και φυσικές θεραπείες

Αναιμία: Αιτίες, συμπτώματα και φυσικές θεραπείες

Η αναιµία µπορεί να προκύψει από κληρονοµικές διαταραχές, διατροφικά προβλήµατα (π.χ. έλλειψη σιδήρου ή βιταµινών), µολύνσεις, µορφές καρκίνου, έκθεση σε τοξίνες ή από φάρµακα. Υπάρχουν περισσότερες από 400 διαφορετικές µορφές αναιµίας, όµως οι πιο συνήθεις είναι η σιδηροπενική αναιµία (έλλειψη σιδήρου), η αναιµία από έλλειψη βιταµίνης Β12 αλλά και εκείνη από έλλειψη φολικού οξέος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αναιμία μπορεί να παρουσιαστεί σε όλους τους ανθρώπους, αλλά περισσότερο σε παιδιά και σε γυναίκες.

Συνοδεύεται από δυσκολία στην οξυγόνωση των κυττάρων επηρεάζοντας τη λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.

Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες είναι μονίμως κουρασμένοι, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν παθήσεις όπως υπέρταση, λοιμώξεις, ακόμα και απώλεια μνήμης.

Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πιο καλή διατροφή και προσοχή στα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε.

Σπανάκι 

Το σπανάκι περιέχει λίγες θερμίδες και πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επομένως αξίζει μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Η περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο ενθαρρύνει την παραγωγή αιμογλοβίνης και βοηθάει στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος, βελτιώνοντας έτσι την οξυγόνωση των ιστών.

Το ιδανικό είναι να τρώτε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι σπανάκι (75 γραμμάρια) για να καλύπτετε το 20% των αναγκών σας σε σίδηρο.

Βρώμη

Πέρα από το ότι αποτελεί πηγή σιδήρου, η βρώμη περιέχει επίσης βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, που αποτελούν κλειδί για την καταπολέμηση της αναιμίας.

Η υψηλή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που περιέχει η βρώμη βοηθούν στην καλύτερη οξυγόνωση και μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς του σώματος, προλαμβάνοντας τη σωματική και τη διανοητική κόπωση.

Τρώτε 2 με 3 κουταλιές βρώμη τη μέρα (20 με 30 γραμμάρια) μέχρι να δείτε βελτίωση.

Αβγά

Η τακτική κατανάλωση αβγών αποτελεί μια συνήθεια που πρέπει να αποκτήσετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμένει γεμάτο ενέργεια.

Τα αβγά περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συνεργάζονται για την παραγωγή αιμογλοβίνης και αντισωμάτων.

Το διατροφικό προφίλ των αβγών βοηθάει στην καταπολέμηση της αναιμίας ενώ ελέγχει συμπτώματα όπως τα εύθραυστα μαλλιά και νύχια.

Προσθέστε τα αβγά στη διατροφή σας, τρώγοντάς τα τακτικά και κατά προτίμηση το πρωί.
Συνδυάστε τα με χυμό πορτοκαλιού έτσι ώστε τα θρεπτικά συστατικά τους να απορροφώνται καλύτερα.

Φακές

Οι φακές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα όσπρια για την καταπολέμηση της αναιμίας.

Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο βοηθάει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι φακές περιέχουν πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από αποδυνάμωση λόγω διατροφικών ελλείψεων.

Τρώτε τρεις μερίδες φακές την εβδομάδα.

Ψωμί ολικής άλεσης

Οι πλήρεις τροφές αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, αν θέλετε να καταπολεμήσετε την κόπωση και την αδυναμία που προκαλεί η αναιμία.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν πηγή καυσίμου για τους ιστούς και τα κύτταρά σας, έτσι σας βοηθούν διατηρείτε τη σωματική και τη διανοητική σας επίδοση σε υψηλά επίπεδα.

Τα πλήρη δημητριακά περιέχουν επίσης μικρή ποσότητα σιδήρου. Σε συνδυασμό με άλλες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Συμπεριλάβετε τα πλήρη δημητριακά στο πρωινό σας, μαζί με άπαχο κρέας, αβοκάντο ή φρούτα.

Συκώτι 

Η θεραπευτική αγωγή για ανθρώπους με αναιμία συχνά περιλαμβάνει το μοσχαρίσιο συκώτι.

Αυτό το είδος κρέατος είναι πλούσιο σε σίδηρο που απορροφάται εύκολα, επομένως αποτελεί μία από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την καταπολέμηση της αναιμίας.

Τρώτε συκώτι τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα.

Ρόδι

Αν και το ρόδι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου, η προσθήκη του στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αναιμίας και των συμπτωμάτων της.

Το ρόδι περιέχει φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία τα οποία, πέρα από το ότι καταπολεμούν τις διατροφικές ελλείψεις, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία οξυγόνωσης των κυττάρων.

Η κατανάλωση ροδιού με μέτρο αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και σας βοηθάει να διατηρείτε την παραγωγή αιμογλοβίνης σε ισορροπία.

Τρώτε ένα ρόδι τη μέρα, ή πίνετε τον χυμό του.

Άλλες τροφές:

• Τα µήλα περιέχουν υψηλές ποσότητες σιδήρου και πρέπει να καταναλώνονται κανονικά κατά προτίµηση µετά τα γεύµατα.

• Τα παντζάρια επίσης είναι καλή πηγή σιδήρου και όχι µόνο, διότι περιέχουν πολλά επιπλέον στοιχεία που δρουν προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισµό.

• Πρέπει να καταναλώνονται κανονικά 3-4 σύκα την ηµέρα.

• Κρέας οργανικό, όπως συκώτι και νεφρά, πρέπει να περιέχονται επίσης στη διατροφή.

• Φρούτα, όπως πορτοκάλια, λεµόνια κτλ., πρέπει να τρώγονται άφθονα κατά τη διάρκεια της ηµέρας.