Αναθεώρηση του ύψους φόρου κατανάλωσης για τα πούρα

Μετά από παρέμβαση της Βουλής, η τρόικα αποδέχθηκε να αναθεωρηθεί το ύψος των ειδικών φόρων κατανάλωσης για καπνικά προϊόντα με κανονισμούς που θα ψηφίζονται από τη Βουλή και όχι με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Οι προτάσεις νόμου που τροποποιούν τον περί φόρου κατανάλωσης νόμο με στόχο την αύξηση του ειδικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης για τα πούρα και πουράκια, είναι τρεις.  Κατατέθηκαν χωριστά από τον Αντρο Κυπριανού, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, τον Τάσο Μητσόπουλο, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και τους Γιώργο Βαρνάβα, εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το Υπουργείο θα μελετήσει ποια από τις τρεις προτάσεις βρίσκεται περισσότερο κοντά στις απόψεις του υπουργείου. «Θα αναμένουμε τις απόψεις του υπουργείου πριν τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην Ολομέλεια».

Αναφέροντας ότι η Τρόικα είχε απαιτήσει αυτοί οι ειδικοί φόροι να αναθεωρούνται με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης» και ότι μετά από παρέμβαση της Βουλής αυτό που ενημέρωσε το ΥΠΟΙΚ είναι ότι η Τρόικα αποδέχεται αυτή η αναθεώρηση να γίνεται με κανονισμούς που θα ψηφίζονται από τη Βουλή και ενδεχομένως στην Ολομέλεια την Πέμπτη να έχουμε μια πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο για αναθεώρηση αυτή της πτυχής της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Οι απόψεις τόσο της εκτελεστικής εξουσίας όσο και των εμπλεκομένων φορέων είναι το ζήτημα να μελετηθεί σφαιρικά λαμβάνοντας υπόψη φορολογίες άλλων καπνικών προϊόντων και ότι αν αυξηθεί η φορολογία αυτή θα πρέπει να είναι λογική και σε συγκεκριμένα πλαίσια έτσι ώστε να μην εξωθήσουν καταναλωτές σε αγορά προϊόντων από άλλες αγορές (κατεχόμενα) που θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων της Δημοκρατίας.