Αναζητούνται ευρωπαϊκά κονδύλια για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα

Την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων αναζητά η κυβέρνηση με σκοπό να καταστεί βιώσιμη η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, καθώς και με άλλες γειτονικές χώρες. Την προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα αναδεικνύουν ως μείζον θέμα και οι Οικολόγοι, με τη Γενική Γραμματέα του κινήματος να πραγματοποιεί χθες το πρωί συνάντηση  με αντιπροσωπεία της οργάνωσης “Πυξίδα”. Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι “η θαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα πρέπει να εκλαμβάνεται ως επιβεβλημένη για λόγους εθνικούς, αλλά και για λόγους ασφαλείας, έτσι ώστε η Κύπρος να μην βρεθεί αποκλεισμένη σε περίπτωση που η αεροπορική σύνδεση δεν καταστεί δυνατή.”

Την ίδια ώρα καλεί το υπουργείο Συγκοινωνιών και την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντάξει τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ως επιλέξιμη δραστηριότητα για κοινοτική χρηματοδότηση.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Συγκοινωνιών αναφέρει ότι η προσπάθεια συνεργασίας για την υλοποίηση ακτοπλοϊκής σύνδεσης με γειτονικές χώρες βρίσκεται σε αρχικά στάδια , ενώ διερευνητικές επαφές με την Ιταλία και το Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει.

Πάντως, η κα. Παναγιώτου σημείωσε χθες πως “είναι αναγκαία η παροχή εναλλακτικών μέσων για μεταφορά από και προς την Ελλάδα επιβατών που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το αεροπλάνο ως μέσο μεταφοράς.”