Αναβρασμός στην Αθήνα – σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια

Συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), η ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και στο οποίο συμμετέχουν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές, βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

Το παρών στα Προπύλαια δίνουν επίσης αντιπροσωπείες των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ στο σημείο έφτασε, αφού πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ.

Το συλλαλητήριο συμπίπτει με την πρώτη ημέρα απεργίας της ΟΛΜΕ, που έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με τη διήμερη απεργία, σήμερα και αύριο, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), και με την πενθήμερη απεργία που άρχισαν από σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΔΠΤΕ) διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη ένταξη στη διαθεσιμότητα περίπου 1.500 συναδέλφων τους. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας, σήμερα, από τις 11.30 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας. Τρίωρη στάση εργασίας έχει κηρύξει και Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, σήμερα, για να συμμετάσχουν οι δάσκαλοι στο συλλαλητήριο ενώ για Τετάρτη και Πέμπτη και προκηρύξει απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενη για την ένταξη καθηγητών σε καθεστώς διαθεσιμότητας και για την κατάργηση ειδικοτήτων στα τεχνικά λύκεια, κάτι που υποστηρίζουν ότι οδηγεί σταδιακά σε πλήρη υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, έξοδο πολλών μαθητών από το σχολείο και νέες απολύσεις καθηγητών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, η συμμετοχή στην απεργία, σήμερα πρώτη ημέρα της κινητοποίησης, ξεπερνά το 90% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως η Πετρούπολη και το Ίλιον στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει και καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη ποσοστά συμμετοχής στην απεργία.

Οι απεργοί καθηγητές πραγματοποιούν συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν επίσης οι σχολικοί φύλακες, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται επίσης σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη συναδέλφων τους στη διαθεσιμότητα, και διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της πόλης. Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται, αυτήν την ώρα, και στην πόλη των Ιωαννίνων.