Αναβάλεται η περιοδεία Μάικ Πομπέο, λόγω Ιράκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο, αναβάλει δεν θα πραγματοποιήσει την περιοδεία του σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Κύπρο.

Αυτό ανακοίνωσε προ ολίγου η εκπρόσωπος του State Department, Μόργκαν Ορτέιγκους, τονίζοντας ότι η απόφαση για αναβολή της επίσημης περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ελήφθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτάγκους, ο Πομπέο φαίνεται να ακύρωσε άλλες δραστηριότητες και την προγραμματισμένη του περιοδεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται τώρα στη Μέση Ανατολή.

Το ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών θα επαναπρογραμματιστεί στο εγγύς μέλλον.

Χθες στο πλαίσιο συνέντευξής του στο FOX NEWS, ο ίδιος ο αμερικανός ΥΠΕΞ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής της.

«Ελπίζω να μπορέσω να ανταποκριθώ στο πρόγραμμά μου. Αλλά πρέπει να διασφαλίσω ότι θα είμαι στο κατάλληλο μέρος ώστε να κρατήσουμε ασφαλείς τους αμερικανούς στη Μέση Ανατολή. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξω ή να καθυστερήσω το ταξίδι μου για λίγο, αυτό θα πράξω.»

Την περασμένη Παρασκευή βάση, όπου σταθμεύουν και αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες, με την Ουάσινγκτον να θεωρεί ως υπεύθυνη την ιρανική σιτική οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ, εναντίον θέσεων της οποίας εξαπέλυσε βαριά επίθεση.

Εξαγριωμένο πλήθος διαδηλωτών κατέκλυσε την περιοχή γύρω από την αμερικανική Πρεσβεία στη Βαγδάτη και πυρπόλησαν φυλάκιο. Από την επίθεση, όπως την χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι ενώ το προσωπικό απομακρύνθηκε άρον άρον.

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε μάλιστα να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στη χώρα, αναπτύσσοντας 750 επιπλέον στρατιώτες.