Ανέφικτη η εφαρμογή του νομοσχεδίου για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1η Ιουλίου

Το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν οδηγείται ούτε την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο στόχος για εφαρμογή του από 1η Ιουλίου, όπως προνοεί το Μνημόνιο με την Τρόικα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, ύστερα από την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, στόχος είναι το νομοσχέδιο για το ΕΕΕ να πάει στην Ολομέλεια μέχρι το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές στις 10 Ιουλίου.

Παράλληλα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του ΕΕΕ στον κόσμο, αφού δεν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή μέχρι την 1η Ιουλίου.

Είπε ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ενεργοποίηση των άρθρων και στη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, έχει συνέπειες που αφορούν το μηχανογραφημένο σύστημα, αφού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να είναι γνωστές οι τελικές διατάξεις που αφορούν την αίτηση και τον έλεγχο των στοιχείων. Θα χρειαστεί, είπε, επιπρόσθετος χρόνος από το Υπουργείο Εργασίας για να ολοκληρώσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο αν εφαρμοστεί τον Αύγουστο αντί του Ιουλίου, τότε θα δοθεί αναδρομικά το ΕΕΕ, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή και οποιαδήποτε καταβολή γίνεται από την ημερομηνία που εγκρίνεται η αίτηση.

Ερωτηθείσα για τις επιπτώσεις από την μη έγκαιρη εφαρμογή του ΕΕΕ με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι το Μνημόνιο είναι δεσμευτικό, αλλά τις επιπτώσεις δεν μπορεί να τις κρίνει η ίδια.

Είπε παράλληλα ότι θα έχει επαφές με τους επηρεαζόμενους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού έχει διαφανεί ότι τα περισσότερα ερωτήματα που διατυπώθηκαν σήμερα ήταν ερωτήματα σε σχέση με το νομοσχέδιο, έτσι ώστε να καθησυχαστούν ότι γίνεται η κατάλληλη μεταχείριση για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πρόσθεσε ότι σήμερα δόθηκαν αρκετές απαντήσεις και τα ερωτήματα που υπάρχουν πλέον είναι πολύ λιγότερα.

«Έχω ζητήσει από όλους που έχουν ερωτήματα ακόμα, να μου τα στείλουν και τους έχω υποσχεθεί ότι θα τους τα απαντήσω όλα», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΥΠΟΙΚ ανέλαβε να ετοιμάσει κατάλογο για τις εξοικονομήσεις ύψους 25 εκ. ευρώ που θα χρειαστούν επιπλέον για την καταβολή του ΕΕΕ το 2014 και 50 εκ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι στη σημερινή κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, η Επιτροπή διεξήλθε περισσοτέρων των μισών σελίδων του νομοσχεδίου. Καθορίστηκε επίσης συνεδρία για την ερχόμενη Δευτέρα και πιθανόν και την Τρίτη, αν χρειαστεί.

Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από την Υπουργό να καταθέσει γραπτώς από ποια κονδύλια θα εξασφαλίσει το ποσό των 25 εκ ευρώ για να καλύψει το ποσό που υπολείπεται για την εφαρμογή του ΕΕΕ για το 2014, καθώς και τα 50 εκ. που υπολείπονται για το 2015. Όπως είπε, με βάση το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο στα κεφάλαια των δαπανών υπάρχει οροφή, της οποίας κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις δεν επιτρέπεται η υπέρβαση, όπως και εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ το οποίο λέει ότι αν υπάρχουν μετακινήσεις από το ένα άρθρο σε άλλο χρειάζεται η έγκριση του ΥΠΟΙΚ.

Είπε επίσης ότι ζητήθηκε να διευκρινιστεί κατά πόσο το πασχαλινό επίδομα, το δημόσιο βοήθημα σε εγκλωβισμένους και η συνεισφορά στο ταμείο διακίνησης αναπήρων, που υπολογίζονται σε 7 εκ. ευρώ, περιλαμβάνονται στο ποσό των 277 εκ. ευρώ που θα δαπανηθεί για το ΕΕΕ. Η Υπουργός, είπε, μας ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται και ουσιαστικά θα είναι ξεχωριστή δαπάνη και θα υπάρξει συνέχιση παροχής αυτών των επιδομάτων.

Η σημερινή κατ’ άρθρον συζήτηση στη Επιτροπή κρίθηκε σκόπιμο να διακοπεί για λίγα λεπτά, περίπου μια ώρα μετά την έναρξή της, ώστε να διευκρινιστεί η διαδικασία, αφού με τις συνεχείς γενικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις ενδιαφερόμενων ομάδων, δεν προχωρούσε η κατ’ άρθρον συζήτηση. Αποφασίστηκε τελικά να μην γίνονται ερωτήσεις από τους παριστάμενους, αλλά μόνο από τους βουλευτές σύμφωνα και με τους κανονισμούς της Βουλής.

Στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων και ληπτών δημοσίου βοηθήματος, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία μιας μηχανογραφημένης βάσης που να είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία των δικαιούχων, με την οποία για πρώτη φορά θα γνωρίζει του Υπουργείο τι επίδομα παίρνει ο καθένας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέση η αίτηση για ΕΕΕ με την καταχώρηση στοιχείων σε μια ενιαία βάση. Είπε επίσης ότι η κατάργηση του υπάρχοντος επιδόματος θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην μείνει εκτός κανείς από τους δικαιούχους, μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις για το ΕΕΕ.

Είπε επίσης ότι στόχος δεν είναι να καταγραφεί το κατ’ άτομον επίδομα αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις, αφού σήμερα μπορεί κάποιος να παίρνει επίδομα από το κράτος ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία 1,2 εκ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα συνδεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, με επιδόματα για παθόντες, αναπήρους, μονογονιούς ή το επίδομα τέκνου.

Παράλληλα, η κ. Αιμιλιανίδου απεύθυνε έκκληση στη Βουλή να μην διαφοροποιήσει τα διατάγματα για το ΕΕΕ σε κανονισμούς, αφού θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία ώστε να βοηθηθούν ιδιαίτερες περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από το νομοσχέδιο. Προέτρεψε μάλιστα τη Βουλή να μην γίνεται αναφορά σε Υπουργικά διατάγματα, αλλά σε διατάγματα του Υπουργικού Συμβουλίου, αν ο στόχος είναι να μην δοθούν υπερεξουσίες στον Υπουργό.

Στην κατ’ άρθρον συζήτηση, τονίστηκε επίσης από την Υπουργό η σημασία της πρόνοιας του νομοσχεδίου για ενεργοποίηση των επιδοματούχων σε κοινωφελείς δραστηριότητες και σχέδια επαγγελματικής κατάρτισης. Κάτι τέτοιο, είπε, λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για την πρόληψη της αδήλωτης εργασίας, αφού οι πιο πάνω δραστηριότητες θα γίνονται σε ώρες που θα αποτρέπουν την αδήλωτη εργασία.