Ανάγκη για συναινετικές λύσεις που θα δώσουν τη «χρυσή τομή»

Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν και παραμένει ότι πρέπει να βρούμε λύσεις ισορροπίας που θα εξυπηρετήσουν την οικονομία στο σύνολό της, χωρίς να θυματοποιήσουν τους δανειολήπτες και να προκαλέσουν ρήγματα στην κοινωνία.

Επομένως, τη στιγμή που θα προχωρήσουμε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει το διογκούμενο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αναδιατάξει το δανειακό χαρτοφυλάκιο του, θα πρέπει να δώσουμε και στους δανειολήπτες την απαραίτητη προστασία απέναντι στην οικονομική εξουσία που είναι οι τράπεζες.

Είναι πράγματι θετικό ότι η Κυβέρνηση μέσα σε αυτή την περίοδο των θερινών διακοπών, μετά μάλιστα από παρέμβαση και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά, έλαβε υπόψη ανησυχίες και προβληματισμούς που κατατέθηκαν από τα κόμματα στη Βουλή. Θεωρούμε ότι οι συμπληρωματικές προτάσεις στις οποίες καταλήγει η Κυβέρνηση, δίνουν τη δυνατότητα, αφού διαβουλευτούμε, να φτάσουμε στην αναζητούμενη χρυσή τομή.

Ο συνδυασμός της διασφάλισης από τώρα των μηχανισμών προστασίας που θα παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της αφερεγγυότητας, με την ενίσχυση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης δανείων μέσω του Κώδικα της Κεντρικής, καθώς και με νομοθέτημα για την κατάργηση περιθωρίων καταχρήσεων που υπήρχαν μέχρι τώρα στις τραπεζικές πρακτικές, μπορεί να αποτελέσει το κοινό έδαφος για να δημιουργηθούν συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να δοθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχουμε ενώπιόν μας.

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης των κυβερνητικών προτάσεων από το υπουργικό συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι για τον κοινοβουλευτικό διάλογο που θα βοηθήσει να να βρούμε από κοινού μια συνολική συναινετική λύση η οποία και θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας, αλλά και των πολιτών.