Αλληλεγγύη: Ζητούμε δημοσιοποίηση ονομάτων ΠΕΠ που έλαβαν χαριστικά δάνεια

Ζητούμε δημοσιοποίηση ονομάτων ΠΕΠ που έλαβαν χαριστικά δάνεια – Να αποκαλυφθούν οι διεφθαρμένοι πριν τις εκλογές, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας για την απόφαση της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των ΠΕΠ τα οποία είτε έλαβαν δάνεια χωρίς διασφαλίσεις και με χαριστικούς όρους, είτε τους χαρίστηκαν τα δάνειά τους.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων δεν παραβιάζει κατά την εκτίμησή μας κανένα προσωπικό δεδομένο, διότι ακριβώς αυτός είναι ο λόγος της σύστασης νόμων και κανόνων διαφάνειας, χρηστής διοίκησης, αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Δεν αναφερόμαστε στη δημοσιοποίηση μόνο της λίστας Γιωρκάτζιη ή αντίστοιχης, καθώς δεν καλύπτει τα πρόσωπα που χαριστικά πήραν δάνεια, δεν περιλαμβάνει τα πρόσωπα των οποίων τα δάνεια χαριστικά διαγράφηκαν, δεν αποκαλύπτει την πραγματική διαφθορά.

Ο λόγος που προτάσσεται για τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων “εν όψει βουλευτικών εκλογών” είναι φαιδρός και επικίνδυνος ταυτόχρονα, διότι θα επιτρέψουμε την ενδεχόμενη επανεκλογή ενδεχομένως φαύλων, για να μην εκδηλωθούν φαινόμενα λαϊκισμού.

Φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα της Κύπρου ευρίσκεται σε μια κατάσταση φαύλης ισορροπίας. Όταν κάποιος επιχειρήσει να ανατρέψει τα κακώς κείμενα, τότε ολόκληρο το σύστημα αντιδρά, συνήθως υποχθόνια, και επιτυγχάνει την επαναφορά του στην φαύλη ισορροπία.

Η δήλωση του “πόθεν έσχες” εξουδετερώνεται και η διαφάνεια παραπέμπεται στις Ελληνικές καλένδες για να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα διεφθαρμένων πολιτικών.

Θυμίζουμε ότι δεν αναφερόμαστε σε φτωχοποιηθέντα ΠΕΠ που – όπως ο γενικός πληθυσμός – απλώς αδυνατούν να ξοφλήσουν ένα δάνειο.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα υιοθέτησης της “Λευκής Βίβλου” των τριών σοφών Χρ. Πισσαρίδη, Χ. Παναγιωτίδη και Ν. Συρίμη από την Κυβέρνηση και η κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου για την μετατροπή του “πόθεν έσχες ” σε δίκαιο και αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου φαινομένων διαφθοράς από ΠΕΠ.