ΑΚΕΛ: Το σχέδιο Εστία είναι πολύ κατώτερο των αναγκών και των περιστάσεων

Το σχέδιο Εστία είναι πολύ κατώτερο των αναγκών και των περιστάσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης σε σχέση με τη διαδικασία υλοποίησης του Σχεδίου Εστία, έχουν εξαχθεί πέντε συμπεράσματα:

1. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι το Σχέδιο Εστία, το οποίο η κυβέρνηση είχε πολύ-διαφημίσει ως την πανάκεια επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πολύ κατώτερο των αναγκών και των περιστάσεων. Από τον αρχικό αριθμό που έδινε το Υπουργείο Οικονομικών ότι είναι δικαιούχοι – πρώτα ήταν 15000, μετά μειώθηκαν στις 12000 – εντέλει έκαναν αίτηση 5600 και οι 4500 είναι με ελλιπή στοιχεία. Μόνο το 8% από τις 4500 έχουν υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία, με τη διορία να λήγει την 31η Μαρτίου.

2. Παρότι υπάρχει δέσμευση και πρόνοια στο Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των τραπεζών για αναστολή των νομικών μέτρων και των εκποιήσεων ενόσω εκκρεμούν αιτήσεις στο Σχέδιο Εστία, εντούτοις έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις που τα νομικά μέτρα και οι εκποιήσεις συνεχίζονται.

3. Για όσους δεν έχουν επιλεχθεί και είναι ευάλωτοι δανειολήπτες πρέπει να σημειώσω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τώρα – επειδή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν προχωρεί στην ετοιμασία σχεδίου όπως είχε δεσμευτεί για τους ευάλωτους δανειολήπτες – να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στο Σχέδιο Εστία, να τερματιστεί η όποια αναστολή νομικών μέτρων και εκποιήσεων και τελικά οι ευάλωτοι δανειολήπτες να βρεθούν πολύ εκτεθειμένοι στις τράπεζες και να προχωρήσουν οι εκποιήσεις και τα νομικά μέτρα. Διακρίνουμε μια κωλυσιεργία από μέρους της κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

4. Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά σε σχέση με το αν ετοίμασε ή ετοιμάζει κάτι για τους συνεπείς δανειολήπτες όπως, επίσης, είχε δεσμευθεί.

5. Εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη το πρόβλημα με δανειολήπτες στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, οι οποίοι δεν μπορούν να περιληφθούν στο Σχέδιο Εστία, και για τους οποίους υπήρξε δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης να εξετάσει το θέμα με στόχο να το επιλύσει αλλά δυστυχώς ούτε κι αυτό έχει γίνει.