ΑΚΕΛ: Το αφήγημα Αναστασιάδη να είναι αντίστοιχο με αυτό του ΓΓ του ΟΗΕ αυτή τη φορά

Γραπτή δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Γιώργου Λουκαΐδη

Απογοήτευση και ανησυχία ΑΚΕΛ για την αποτυχία πρωτοβουλίας Λουτ

· Το αφήγημα Αναστασιάδη να είναι αντίστοιχο με αυτό του ΓΓ του ΟΗΕ τούτη τη φορά

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την απογοήτευση και την έντονη ανησυχία του για τη νέα αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι με βάση και τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ βρεθήκαμε ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κρανς Μοντάνα, εκ του αποτελέσματος, δυο και πλέον χρόνια μετά, δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ούτε καν για επανέναρξη των συνομιλιών.

Λόγω απουσίας ολοκληρωμένης πληροφόρησης, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους αποτυχίας της νέας πρωτοβουλίας της κας Λουτ. Γνωρίζουμε όμως πόσο σημαντικό είναι, τούτη τη φορά, το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη να είναι αντίστοιχο με αυτό του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλά και ότι με βάση την τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν φαίνεται ότι θα παραμείνει ανοιχτό για πολύ ακόμη το παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη και ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Οι επόμενες μέρες μέχρι και την Συνέλευση του ΟΗΕ, σε συνάρτηση με την ενημέρωση που θα έχει από την κα Λουτ ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα κρίνουν κατά πόσο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη και γενικότερα για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκε.

Αναμένουμε από όλους και ειδικότερα από τον κ. Αναστασιάδη, αφού δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς την στάση της τ/κ πλευράς ή της Τουρκίας, ότι θα ενεργήσει στο πλαίσιο που ο κ. Γκουτέρες με ξεκάθαρο τρόπο έχει καθορίσει.