ΑΚΕΛ: Τι έκανε ο ΠτΔ στους 15 μήνες περισυλλογής; Προφανώς τίποτα…

‘Τι έκανε ο ΠτΔ στους 15 μήνες περισυλλογής; Προφανώς τίποτα…’ , ανέφερε σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Προέδρου

Παρότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέτεινε τη σύγχυση και τον προβληματισμό με όσα είπε στη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη, εμείς θα θέλαμε να ξεκινήσουμε από τα θετικά.

Κρατούμε τη θέση του ότι στόχος είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Θεωρούμε βασικά σωστή την ανάλυση που κάνει για το περιεχόμενο του Πλαισίου Γκουτέρες.

Συμφωνούμε, επίσης, ότι αρμοδιότητες που αφορούν την ενότητα του λαού, της οικονομίας, του φυσικού πλούτου, την άμυνα και ασφάλεια δεν μπορούν να μεταφερθούν στις συνιστώσες πολιτείες.

Από εκεί και πέρα, προκύπτει πληθώρα ζητημάτων και ερωτημάτων.

Ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία αποσκοπεί στο να εγκαταλείψουν οι Τ/κ την απαίτηση για θετική ψήφο σε όλα τα ζητήματα. Όμως, ο ΓΓ στο Πλαίσιο του απορρίπτει αυτή την τ/κ θέση.

Ανοίγοντας το θέμα, ο κίνδυνος, όπως παραδέχεται ο κ. Αναστασιάδης, είναι να μην συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς και συνακόλουθα να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Για το επίμαχο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που θα αποκεντρωθούν, το μόνο που είπε ο Πρόεδρος είναι ότι θα πάρει γνωματεύσεις από διεθνολόγους προτού αποφασίσει. Δηλαδή, άνοιξε το ζήτημα χωρίς καν να γνωρίζει αν υπάρχουν αρμοδιότητες που μπορούν να αποκεντρωθούν και ποιες είναι αυτές. Αφήνουμε κατά μέρος ότι μέχρι χθες, ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι η αποκέντρωση δεν έχει να κάνει με εκχώρηση αρμοδιοτήτων, αλλά με την αποτελεσματική συμμετοχή σε όργανα και θεσμούς.

Σωρεία ερωτημάτων προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος ενώ από τη μια δέχεται την Τ/κ ψήφο στο Υπουργικό, την ίδια ώρα διερωτάται κατά πόσο θα βρεθεί Τ/Κ θετική ψήφος για τον EastMed.

Ο Πρόεδρος μήπως θέλει να επανανοίξει κι αυτό το ζήτημα;

Πιστεύει πραγματικά ότι μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί ποτέ να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση;

Και θεωρεί ότι ένα τόσο μεγαλεπήβολο σχέδιο όπως ο EastMed δεν είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τους Τ/Κ;

Και, τελικά, πώς αυτό συνάδει με τις διαβεβαιώσεις του θέματα όπως η ΑΟΖ θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα;

Ο κ. Αναστασιάδης με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει την ανάγκη καλής προετοιμασίας και ισχυρίζεται ότι αυτή του τη θέση την υιοθετεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος παρέλειψε αυτό που είπε ο ΓΓ για την αίσθηση του επείγοντος.

Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα: τι έκανε ο πρόεδρος στους δεκαπέντε μήνες περισυλλογής; Προφανώς τίποτα.

Εν κατακλείδι: συμμεριζόμαστε την επισήμανση του Προέδρου ότι θα ήταν παράφρων να απορρίψει το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πιστεύει, όμως, ειλικρινά ότι όλα όσα είπε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη εναρμονίζονται με όσα λέει ο ΓΓ στο Πλαίσιο του;

Πιστεύει ειλικρινά ότι τα όσα είπε εξυπηρετούν πραγματικά την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;