ΑΚΕΛ: Την κρίση στην παιδεία την έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του, έπειτα από συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως την κρίση στην παιδεία την έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση με τις μονομερείς αποφάσεις που έχει πάρει και αδιαφορώντας και καταπατώντας θεσμοθετημένες διαδικασίες, οι οποίες έχουν καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες, δήλωσε σήμερα ο οποίος είπε ότι δυστυχώς η κρίση εντάθηκε ακόμα περισσότερο, με τις προσπάθειες να απαξιωθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος, κάτι που προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως «είμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή», σημειώνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι «η αναστολή των μονομερών αποφάσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης και η αναστολή της εξαγγελίας των μέτρων από την πλευρά των εκπαιδευτικών οργανώσεων θα συνέβαλλε να αντιμετωπιστεί ριζικά η κρίση, όπως έχει προκληθεί και όπως έχει εξελιχθεί».

«Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο», πρόσθεσε, «και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι αποφάσεις είναι αποφάσεις αποκλειστικά των εκπαιδευτικών οργανώσεων στη βάση των δεδομένων που έχουν μπροστά τους. Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε εκφράσει την επιθυμία αυτή η κρίση να λήξει το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να μην προκύψουν περαιτέρω προβλήματα στη σχολική χρονιά και ιδιαίτερα σε βάρος των μαθητών αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών».

Επιπλέον, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει την έντονη πεποίθηση ότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, για τα ουσιαστικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η παιδεία της χώρας μας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εμείς έχουμε δώσει στο παρελθόν προτάσεις για την ειδική εκπαίδευση και για το Εσπερινό Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές, καθώς επίσης για τα ζητήματα των τετραμήνων».

«Όλα αυτά τα ζητήματα και άλλα πολλά σημαντικά και ουσιαστικά τα οποία έχουν να κάνουν με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης πρέπει να συζητηθούν αμέσως μετά που θα τελειώσει αυτή η κρίση. Και είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να λειτουργήσει τους θεσμούς οι οποίοι υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, για να συζητηθούν όλα αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την παιδεία», είπε.

Συνεχάρη ακόμα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις “για την ενότητα με την οποία έδωσαν αυτό τον αγώνα” και απευθυνόμενος προς αυτές είπε πως «ο αγώνας ο δικός τους δεν ήταν αγώνας απλώς για τους εκπαιδευτικούς της Κύπρου, αλλά ήταν αγώνας με πολύ ευρύτερες προεκτάσεις, που άγγιζε και άλλες ομάδες εργαζομένων».

Ανέφερε, τέλος, ότι «πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν λύση, δίχως βέβαια να γίνουν υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών από την πλευρά των εκπαιδευτικών».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη στήριξη του προς τους εκπαιδευτικούς στα θέματα αρχών, στο θέμα της διασφάλισης του θεσμικού διαλόγου, ο οποίος επί σειρά δεκαετιών έχει διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη.

«Είναι κάτι», είπε, «που μας ικανοποιεί απόλυτα και μέσα από αυτό το διάλογο θα προέλθει η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Αυτό είναι το ζητούμενο. Σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι και ελπίζω να καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή ταλανίζει εδώ και μήνες το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί πρέπει να πάμε παρακάτω».

Όπως σημείωσε «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο, το οποίο ελπίζουμε ότι έστω και την υστάτη και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η κρίση αυτή είτε πρέπει να ομαλοποιηθεί σήμερα αν είναι δυνατόν ή δυστυχώς θα ενταθεί», για να συμπληρώσει πως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις το δεύτερο δεν θα το επιθυμούσαν, γιατί ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.

«Σήμερα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική παρά οι αξιώσεις και οι επιδιώξεις της οποιασδήποτε πλευράς», πρόσθεσε.