ΑΚΕΛ: Συνεδρία της Κ.Ε. – Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της πανδημίας και το συνέδριο

ΑΚΕΛ: Συνεδρία της Κ.Ε. – Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις της πανδημίας και το συνέδριο

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα για να ανασκοπήσει την κατάσταση της χώρας όπως διαμορφώθηκε με την πανδημία, τη δράση του Κόμματος την προηγούμενη περίοδο και τις βασικές προτεραιότητές μας για την επόμενη μέρα.

Εκτίμηση της Κ.Ε. είναι ότι ο καθοριστικός παράγοντας στη μέχρι σήμερα επιτυχή αναχαίτιση της πανδημίας είναι το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που επέδειξε ο λαός μας εισακούοντας τις επιστημονικές υποδείξεις και ακολουθώντας τα μέτρα. Το ΑΚΕΛ καλεί τους πολίτες να συνεχίσουν να σέβονται τα μέτρα και σε αυτή τη φάση, μέχρι που τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν την επιστροφή στην πλήρη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα και την πλήρη αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Όλο αυτό το διάστημα το ΑΚΕΛ συνειδητά πολιτεύτηκε επικεντρωμένο στην προτεραιότητα της προστασίας δημόσιας υγείας. Ζητήσαμε στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας που απέδειξαν στην πράξη τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου τομέα υγείας. Προτάξαμε παράλληλα την κοινωνική αλληλεγγύη. Το ΑΚΕΛ έθεσε τα στελέχη του σε όλη την Κύπρο στην υπηρεσία των κρατικών υπηρεσιών για να στελεχωθούν τα συνεργεία βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες. Οργάνωσε έκτακτες αιμοδοσίες σε όλες τις επαρχίες. Διένειμε σε ιδρύματα 10 χιλιάδες προστατευτικές μάσκες που παρέλαβε από το ΚΚ Κίνας.

Ταυτόχρονα, επικεντρωθήκαμε στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε ουσιαστική στήριξη για τους εργαζόμενους, τους αυτοτελώς εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτήσαμε να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Ζητήσαμε αναστολή των εκποιήσεων και των δόσεων των δανείων, λύσεις για τα ενοίκια, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, πάταξη της αισχροκέρδειας με πλαφόν σε μάσκες, αντισηπτικά, εργαστηριακά τεστ, βασικά αγαθά, καύσιμα. Παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και καταθέσαμε δέσμες εισηγήσεων για την Υγεία, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, τον Τουρισμό, την Αγροτική Οικονομία, τη Δικαιοσύνη, τον Αθλητισμό κ.α.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον τόπο και τον λαό μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Είναι αναμενόμενο ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υπερασπιστούν δικαιώματα και κατακτήσεις από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Η νεοφιλελεύθερη δεξιά που κυβερνά -ακόμα κι αν αναγκάστηκε προσωρινά μέσα στην πανδημία να εφαρμόσει πολιτικές που αντιστρατεύονται τα ιδεολογικο/πολιτικά πιστεύω της- αναμένεται ότι θα επανέλθει στις πραγματικές θέσεις της: τις ιδιωτικοποιήσεις, την απαξίωση της δημόσιας υγείας, την εργασιακή απορρύθμιση, την εξυπηρέτηση των λίγων προνομιούχων σε βάρος των πολλών.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η πανδημία ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους στους ζωτικούς και στρατηγικούς τομείς της χώρας, στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, τις μεταφορές αλλά και στη διασφάλιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων του λαού. Δεδομένου ότι στο επόμενο διάστημα βασικοί τομείς της οικονομίας θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, γίνεται ακόμα επιτακτική η ανάγκη ο σχεδιασμός ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Κύπρο. Για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στηρίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας και κοινωνικής προστασίας, με κατοχύρωση σύγχρονων εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να μπουν στην πρώτη γραμμή για τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει, δημιουργικά και διεκδικητικά, να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις και την προοπτική του λαού και της χώρας μας.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ αποφάσισε τη μετακίνηση του 23ου Συνεδρίου του Κόμματος από τον Ιούνιο, που ήταν προγραμματισμένο, το τριήμερο 27, 28 και 29 του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Στην έναρξη της συνεδρίας, η Κ.Ε. τήρησε μονόλεπτη σιγή προς τιμή δύο συντρόφων που έφυγαν από τη ζωή. Του μέλους της Κ.Ε. Φανή Χριστοδούλου, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Κ. Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου και του Πανίκου Λαπηθιώτη, ο οποίος διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.