ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ υποσκάπτει την υλοποίηση του στόχου που ο ίδιος ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας

Ο Πρόεδρος υποσκάπτει την υλοποίηση του στόχου που ο ίδιος ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας, ανφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου για τη  συζήτηση περί «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε ως κρίσιμης σημασίας για την προοπτική της λύσης, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με τον τρόπο και τη διαδικασία που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Και ενώ όλο αυτό το διάστημα υπογράμμιζε αυτή την ανάγκη, έστω μέσα από ασάφειες και αντιφάσεις, έρχεται τώρα να φανεί ανακόλουθος και ασυνεπής έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, προτάσσοντας τη θέση περί λεγόμενης «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας.

Είναι πολύ προβλεπτό ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, αν τελικά επιχειρηθεί. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γιατί απλά θα θεωρήσει ότι τα όσα ζητά η Ε/κ πλευρά είναι έξω και πέρα από τη γραμμή που έχει χαράξει και από το πλαίσιο που έχει καθορίσει.

Θυμίζουμε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν χωρίς επαναδιαπραγμάτευση συμφωνημένων θεμάτων. Και οι αρμοδιότητες είναι συμφωνημένες και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο Πλαίσιο του ΓΓ στη βάση του οποίου ζητά να γίνει η διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο όντως τίθεται το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στους ομοσπονδιακούς θεσμούς. Άλλο όμως οι αρμοδιότητες και άλλο η αποτελεσματική συμμετοχή, το οποίο θέμα μπορούμε να συζητήσουμε αν και εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αν ο Πρόεδρος εγείρει το θέμα για την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία ο στόχος μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μείνει ανεκπλήρωτος κι όλοι οι κίνδυνοι που επανειλημμένα τονίστηκαν αν συνεχίσει το αδιέξοδο, θα μας προκύψουν.

Κι όχι μόνο αυτό. Σε περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θεωρήσει ότι υπάρχει βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ πιθανόν να επιρρίψει ευθύνες σ’ αυτόν που με τη στάση του τον αποθάρρυνε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία. Και τότε θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχείς αν δεν επιρριφθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά ολόκληρη η ευθύνη για την αποτυχία.

Χωρίς διαπραγματεύσεις είναι άξιο απορίας πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει τη θέση για λεγόμενη «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, για την οποία όχι μόνο δεν έδωσε καμία ένδειξη, αλλά αιωρούνται και πολλά ερωτηματικά.

· Δεν είναι αντιφατικό από τη μια ο Πρόεδρος να επιδιώκει και να αυξάνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και τώρα να θέλει μείωση;

· Πώς οι λιγότερες αρμοδιότητες θα επιλύσουν τα ζητήματα που ο Πρόεδρος εγείρει;

· Ποιες από τις αρμοδιότητες που συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί αχρείαστες και πρέπει να επιστρέψει στις περιφέρειες;

· Γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι όταν ανοίγει θέματα που είναι συμφωνημένα πως νομιμοποιεί και την άλλη πλευρά να ανοίγει ζητήματα;

Όπως και να προσεγγιστεί το θέμα που άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία με την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης.