ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ δεν πρέπει μόνο να εύχεται αλλά και να εργάζεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο ΠτΔ δεν πρέπει μόνο να εύχεται αλλά και να εργάζεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνσε σε δήλωσή του για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ευχήθηκε όπως «επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος στο Κυπριακό, εφόσον και ο Γ.Γ. κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις».

Ελπίζουμε η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην έχει μείνει μόνο στις ευχές σε σχέση με τη δημιουργία των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα έπρεπε ήδη η ελληνοκυπριακή πλευρά να είχε διαμηνύσει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι πλήρως εναρμονίζεται με τις προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να το έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Λουτ.

Για να αποφασίσει ο κ. Γκουτέρες την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται να υπάρχει η θετική ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό. Δεν αρκεί μόνο η θετική τοποθέτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι αυτή η ανταπόκριση δεν υπάρχει, είναι πολύ σημαντικό στην ελληνοκυπριακή πλευρά να μην επιμερίζει καμία ευθύνη στην Έκθεση που θα καταρτίσει.

Με φόντο τις διεργασίες και τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην περιορίζεται στις ευχές, αλλά να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δραστήρια να εργάζεται για την προώθηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό επίσης, με συνέχεια και συνέπεια να αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα.

Η δήλωση του Προέδρου περί «επανατοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή βάση, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον» αντί ξεκάθαρων μηνυμάτων, προκαλεί ερωτηματικά και αφήνει περιθώρια για αμφισημίες.