ΑΚΕΛ: Οι κυβερνώντες αντί να προσπαθούν να καλύψουν τις μεταλλάξεις τους στο Κυπριακό, ας επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ,  Στέφανου Στεφάνου, για το Κυπριακό

Η Τουρκία δεν είναι μόνο τώρα που απειλεί και προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, που είναι απαράδεκτο και ως ΑΚΕΛ το καταδικάσαμε άπειρες φορές.

Το ερώτημα είναι, μένουμε μόνο στις καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας ή τη δοκιμάζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα επίτευξης προόδου, παραμένοντας βεβαίως συνεπείς στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στις θέσεις αρχών, ούτως ώστε να φτάσουμε στην ουσιαστική συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού –δηλαδή, στα θέματα ασφάλειας- στα οποία η Τουρκία έχει να λογοδοτήσει.

Σημειώνουμε ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα η Τουρκία δεν βρίσκει διεθνή κατανόηση.

Επικρίσεις κατά του Προέδρου

Οι κυβερνώντες για να καλύψουν τις προεκλογικές μεταλλάξεις του Προέδρου στο Κυπριακό, ανέσυραν την πολυχρησιμοποιημένη σοφιστεία ότι η κριτική σε βάρος του Προέδρου δήθεν αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική του θέση και φορτώνει την πλευρά μας με ευθύνες.

Αν αποδοθούν ευθύνες αυτό θα γίνει από το διεθνή παράγοντα αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο. Και δεν θα τις αποδώσει με γνώμονα το τι λέγεται στο εσωτερικό, αλλά με το τι κάνει η κάθε πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η ευθύνη του Προέδρου είναι να αξιοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για να έχουμε πρόοδο. Αν ανταποκριθεί η άλλη πλευρά και έχουμε πρόοδο καλώς, αν όχι να φαίνεται και να καταγράφεται η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς. Αυτό έχει σημασία για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας.

Σημειώνουμε ότι για δύο χρόνια, από το 2010 – 2012, εξαιτίας του κ. Έρογλου δεν υπήρχε πρόοδος στο Κυπριακό. Κανένας όμως δεν κατηγόρησε την πλευρά μας ούτε και είχαμε συνέπειες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη άλλες φορές στο παρελθόν.

Επιπλέον, παρά τις τουρκικές απειλές η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τότε σε γεώτρηση και εντοπισμό του μοναδικού μέχρι στιγμής κοιτάσματος.

Αντί, λοιπόν, οι κυβερνώντες να προσπαθούν ανεπιτυχώς να καλύψουν τις μεταλλάξεις τους στο Κυπριακό, πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης. Ειδικά, τώρα που διαφαίνεται κάποια πρόοδος την οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε.