ΑΚΕΛ: Οι εξελίξεις αποτυπώνουν το μέγεθος του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά

 

Η δυστοκία στην έκδοση ανακοινωθέντος για την τριμερή στη Νέα Υόρκη και στο διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ αποτυπώνει το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Αναντίλεκτα, η κατοχική δύναμη και η τουρκοκυπριακή ηγεσία του Ερσίν Τατάρ φέρουν την ευθύνη για αυτό το νέο πισωγύρισμα, με την προκλητική εμμονή τους να διχοτομηθεί οριστικά ο τόπος μας.

Είχαμε και έχουμε την θέση ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί η εμπρηστική αυτή στάση είναι η αταλάντευτη συνέπεια της ελληνοκυπριακής πλευράς στα συμφωνηθέντα και στις συγκλίσεις. Όταν υπάρχουν παλινωδίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε θολώνεται το τοπίο και κρύβεται ο πραγματικός υπεύθυνος δηλαδή το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κατοχή και η διχοτόμηση μέρα με τη μέρα καταπίνουν την πατρίδα μας και το μέλλον της. Μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η πορεία είναι η λύση αρχών στο Κυπριακό, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις που πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.

Η πορεία που οργανώνουμε την ερχόμενη Κυριακή προς το οδόφραγμα της Δερύνειας θα στείλει αυτό ακριβώς το μήνυμα: Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση. Διεκδικούμε την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, γιατί μόνο έτσι θα ξημερώσει μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για το λαό μας.