ΑΚΕΛ: Μοναδική διέξοδος, η επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση

Μοναδική διέξοδος σήμερα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση, ανέφερε σε δηλώσεις του για τις εππαφές Λουτ, ο Χρίστος Χριστοφίδης:

«Ξεκίνησαν σήμερα οι επαφές της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ με στόχο τη διαμόρφωση των όρων εντολής και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν εξαρτώνται όλα από τη δική μας πλευρά, αλλά σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το μέλλον της πατρίδας έχει τεράστια σημασία εμείς να πράξουμε όσα πρέπει με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή αν αυτό δεν επιτευχθεί λόγω αρνητικής στάσης της Τουρκίας αυτό να είναι ξεκάθαρο σε όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης στην προσπάθεια για διαμόρφωση των όρων αναφοράς πρέπει διεκδικητικά και ξεκάθαρα:

– Να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει το μέχρι σήμερα συμφωνημένο πλαίσιο για ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο θα σημαίνει δύο κράτη (ακόμα και μέσω συνομοσπονδίας) και διχοτόμηση. Επίτευξη δηλαδή του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας για χρόνια σε βάρος του κυπριακού λαού.

– Να διασφαλίσει τις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες Συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι θα ήταν «παράφρων» αν δεν το αξιοποιούσε. Θυμίζουμε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες, μεταξύ άλλων, καταργεί τις Εγγυήσεις και προνοεί την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα και το λαό μας, με την κατοχή και τη διχοτόμηση να εμβαθύνεται κάθε μέρα που περνά, η μοναδική διέξοδος σήμερα είναι η επανέναρξη των συνομιλιών σε μια σωστή βάση.»