ΑΚΕΛ: Μετά τον ετσιθελισμό και την απαξίωση επιστρατεύονται οι απειλές

Μετά τον ετσιθελισμό και την απαξίωση επιστρατεύονται οι απειλές, αναφέρρει σε γραπτή δήλωσή της η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, για την κρίση στην Παιδεία.

Το «Όχι» των εκπαιδευτικών οργανώσεων στις προτάσεις που τους επιδόθηκαν χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισφραγίζει τον αυταρχικό και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες τα θέματα της δημόσιας παιδείας.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν χωρίς διαβούλευση, η εκστρατεία εξευτελισμού των εκπαιδευτικών και απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, ένας «διάλογος» που περιοριζόταν στην επιβολή των κυβερνητικών αποφάσεων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που δημιούργησαν την κρίση και υποχρέωσαν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει.

Αντί όμως, η παρέμβαση του Προέδρου, να αγγίξει τα σοβαρά θέματα που είναι το αντικείμενο διαφωνίας, περιορίστηκε στο διαμοιρασμό χρημάτων και προσαυξήσεων… που δεν ήταν καν ανάμεσα στα αιτήματα των εκπαιδευτικών οργανώσεων! Δεν είναι τυχαίο που από πολλούς αυτές οι προτάσεις ερμηνεύθηκαν ως μια ακόμα προσπάθεια εξευτελισμού των εκπαιδευτικών.

Και αφού η απαξίωση, ο δημόσιος εξευτελισμός, η προσπάθεια εξαγοράς, δεν έκαμψαν τους εκπαιδευτικούς, τώρα επιστρατεύονται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο οι απειλές.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ακόμα κι όταν έλαβε τις μονομερείς αποφάσεις της, είχε διέξοδο και μπορούσε να αποτρέψει την κρίση. Μπορούσε να παγώσει –έστω- τις μονομερείς αποφάσεις της και να εισέλθει σε ένα ουσιαστικό διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Δεν το έκανε.

Με την κατάσταση πλέον να εκτροχιάζεται και, ενόψει της πορείας διαμαρτυρίας στο Προεδρικό την ερχόμενη Τρίτη 28 Αυγούστου και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τους εκπαιδευτικούς με το άνοιγμα των σχολείων, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στο αυτονόητο, δηλαδή να ακυρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις και, αφού εφαρμοστούν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, να προχωρήσει προς την κατεύθυνσή μέτρων που πραγματικά να στηρίζουν το δημόσιο σχολείο.

Η ευθύνη βαραίνει πλέον τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.