ΑΚΕΛ: Καταδικαστέες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τατάρ

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για τις δηλώσεις Τατάρ, το Βαρώσι και το Κυπριακό

Οι πρόσφατες δηλώσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ σε σχέση με το Βαρώσι είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Οι όποιες ενέργειες προδιαγράφονται στις δηλώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για το Βαρώσι συνιστούν παραβίαση συμφωνιών, αλλά και ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το θέμα.

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει και τώρα μια πάγια τακτική που για χρόνια εφαρμόζει. Όποτε υπάρχει παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό με τις ευθύνες να μην αποδίδονται στην Τουρκία, η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργεί νέα σοβαρά τετελεσμένα. Αυτό προσπαθεί να κάνει και τώρα επενδύοντας στο γεγονός ότι είναι απονοεχοποιημένη σε σχέση με την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, καθώς και την αποτυχία διάρρηξης του αδιεξόδου.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις νέες απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας για το Βαρώσι. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως καθορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες.

Ο χρόνος εξαντλείται και είναι ορατός ο κίνδυνος η επόμενη μέρα της οριστικής κατάρρευσης της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, να οδηγήσει σε τέτοιες διχοτομικές καταστάσεις που δυστυχώς δεν θα είναι αναστρέψιμες.