ΑΚΕΛ και BKP εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το κυπριακό

Κοινό Ανακοινωθέν του ΑΚΕΛ και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακο

Κατά τη σημερινή συνάντηση του ΑΚΕΛ και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, συζητήθηκαν οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τα δύο Κόμματα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η οποία πλήττει την προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και μάλιστα στην τελική φάση στην οποία αυτές βρίσκονται. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να καταρρεύσει η προσπάθεια αυτή ύστερα από τόση εργασία που έχει γίνει και έχει οδηγήσει σε σημαντικές συγκλίσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του πολιτικού μας προβλήματος.

Το ΑΚΕΛ και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος καταδικάζουν την πολιτική της «Ένωσης» και θεωρούν λανθασμένη την σχετική πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία αναβίωσε παλιούς εφιάλτες των Τουρκοκυπρίων και τυγχάνει πλήρους εκμετάλλευσης και στις δύο κοινότητες από τις δυνάμεις που διαφωνούν με λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Τα δύο Κόμματα καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να βρουν τρόπους συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες για την επιτυχή τους κατάληξη. Στο τελικό αυτό στάδιο θα πρέπει να επικεντρωθούν στα εναπομείναντα βασικά θέματα, γιατί έτσι θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση της διάσκεψης για την Κύπρο.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα η επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού είναι εφικτή. Μάλιστα, αν στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τηρηθεί στην πράξη η διακηρυγμένη αρχή ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης κοινότητας, ο στόχος της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση αρχών και του συμφωνημένου πλαισίου μπορεί να επιτευχθεί.