ΑΚΕΛ: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η αποχή στις προσεχείς ευρωεκλογές δεν είναι λύση και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν, υποστηρίζοντας τις θέσεις που τους εκφράζουν για όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Κύπρο και να στηρίξουν εκείνες τις δυνάμεις, που, διατύπωναν αντίθεση στις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας εναλλακτικές επιλογές.

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις είναι οι Σταύρος Ευαγόρου, Βέρα Πολυκάρπου, Χάρης Πολυκάρπου, Πανίκκος Σταυρινίδης, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Κυπριανού στον Ευρωβουλευτή του κόμματος, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος δεν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και στον Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή του. Ευχαρίστησε, επίσης, τους προτείνοντες και υποστηρίζοντες τις υποψηφιότητες του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, όπως τους “Θέμο Δημητρίου και Σταύρο Μαλά και άλλες προσωπικότητες, οργανωμένα κινήματα και ανεξάρτητα άτομα”.

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων στον Γενικό Έφορο Εκλογών Κωνσταντίνο Νικολαΐδη και στο Βοηθό Γενικό Έφορο Εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “οι πολίτες είναι απογοητευμένοι και ότι αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, είτε διότι διαφωνούν με τις πολιτικές, οι οποίες προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε διότι έχουν απαξιώσει την πολιτική ζωή στον τόπο μας”.

“Η αποχή δεν είναι λύση κατά την άποψή μας”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι “η συμμετοχή είναι η λύση και η διατύπωση της ξεκάθαρης θέσης του καθενός γύρω από αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον τόπο μας”.

“Το αποτέλεσμα της εκλογικής αυτής αναμέτρησης”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι σημαντικό και για άλλους λόγους και, από το πόσο ισχυρά θα είναι τα πολιτικά κόμματα την επομένη των εκλογών, θα εξαρτηθεί και ποια θα είναι η δυνατότητα παρέμβασής τους για σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό, όπως είναι το Κυπριακό, η κατάσταση της οικονομίας αλλά και άλλα πολλά ζητήματα”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε ιδιαιτέρως “τη μεγαλειώδη”, όπως είπε, “συγκέντρωση που οργάνωσε χθες βράδυ η ΠΕΟ από κοινού με έξι συνδικαλιστικές τουρκοκυπριακές οργανώσεις, όπου πέραν των δέκα χιλιάδων άτομα συμμετείχαν σε αυτό το πανηγύρι της επανένωσης, της υποστήριξης της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχει η θέληση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τα πολιτικά πρόσωπα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να οδηγήσουμε τη χώρα και το λαό μας προς την κατεύθυνση της επίτευξης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης”.

“Ως ΑΚΕΛ”, συνέχισε, “θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εκλογική αναμέτρηση και θα πρέπει οι πολίτες να συμμετάσχουν, καταθέτοντας τη δική τους την άποψη και, εάν διαφωνούν με τις πολιτικές οι οποίες προωθούνται όλα αυτά τα έτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικές που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να στηρίξουν εκείνες τις δυνάμεις, που, όλα αυτά τα έτη, διατύπωναν αντίθεση στις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας εναλλακτικές επιλογές”.

“Αυτή η πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στο εθνικό κοινοβούλιο”, είπε ο κ. Κυπριανού, “ήταν το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις”.

Όπως ανέφερε ο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “έχει αναβαθμισθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, για αυτό και δεν είναι λύση η αποχή, αλλά έχει τεράστια σημασία ποια μηνύματα θα εκπέμψουμε στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το εκλογικό αποτέλεσμα”.

“Η δική μας η άποψη”, πρόσθεσε, “είναι ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα διαφωνίας σε πολιτικές, οι οποίες οδηγούν τους λαούς στη φτωχοποίηση, πολιτικές οι οποίες μειώνουν το επίπεδο ζωής της πλειονότητας του κόσμου στις διάφορες χώρες”.

“Σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην κοινωνικο-οικονομική κατάσταση του τόπου”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως “όχι μόνον η Κύπρος αλλά και πολλές άλλες χώρες βιώνουν την έντονη αντιλαϊκή πολιτική, η οποία αναπτύσσεται από την Τρόικα αλλά και από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη”.

Σε σύντομες δηλώσεις προέβησαν και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, με τον κ. Ευαγόρου να δηλώνει ότι “σήμερα η μάχη και το ερώτημα που τίθεται είναι `Ποιά Ευρώπη θέλουμε; Τη σημερινή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και του φαύλου κύκλου της ύφεσης ή μιαν Ευρώπη πιο ανθρώπινη, κοινωνικά ευαίσθητη και πιο δημοκρατική”.

“Η Αριστερά στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη”, είπε ο κ. Ευαγόρου, “αγωνίζονται ακριβώς για μιαν Ευρώπη των λαών, για μιαν Ευρώπη κοινωνικά ευαίσθητη, για μιαν Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής”.

Η κ. Πολυκάρπου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ως ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις να εργάζονται για ό,τι καλύτερο και σταματώντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, “συνενώνοντας δυνάμεις με την ενισχυμένη πλέον Ευρωπαϊκή Αριστερά, για να πάρουμε πιο μπροστά τους εργαζομένους, πιο μπροστά και πιο κοντά τη λύση του Κυπριακού και για μιαν Κύπρο ενωμένη, η οποία θα είναι γέφυρα ειρήνης με τους λαούς της περιοχής”.

“Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί όσο εξαρτάται από εμάς”, δήλωσε ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως “όσο εξαρτάται από την Τουρκία θα το αφήσουμε στις διεθνείς δυνάμεις και σε αυτούς που μπορούν να την επηρεάσουν”.

“Όσον αφορά την οικονομία”, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, “να δημιουργήσουμε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο τα αναχώματα εκείνα απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες κατέστρεψαν τις οικονομίες των πολιτών κυρίως της νότιας Ευρώπης και κυρίως του κυπριακού λαού”.

Ο κ. Σταυρινίδης δήλωσε ότι “έγνοια όλων μας είναι το Κυπριακό και η λύση του, χθες όμως στάλθηκε ένα πάρα πολύ ηχηρό μήνυμα και υπήρξε ένα συναπάντημα ειρήνης, ένα συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

“Δείξαμε για μιαν ακόμα φορά”, πρόσθεσε ο κ. Σταυρινίδης, “ότι δικαιούμαστε και μπορούμε να ζήσουμε σε μιαν Κύπρο ενωμένη και αυτή την Κύπρο δεν πρόκειται να τη χαρίσουμε σε κανέναν” και για αυτή θα συνεχίσουμε να παλεύουμε”.

“Τούτη την ώρα, κατά την οποία οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Πολυκάρπου, “νοιώθουν μεγάλη απογοήτευση, νοιώθουν ότι οι πολιτικοί και η πολιτική απομακρύνεται από αυτούς, τούτη την ώρα θα πρέπει, με τη δική τους στάση, να ζητήσουν από τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα ακόμα περισσότερα πράγματα”.

“Για να το επιτύχουν όμως αυτό”, συνέχισε ο κ. Πολυκάρπου, “πρέπει να συμμετέχουν και θα πρέπει να καταθέσουν την άποψή τους και να ζητήσουν όλο και περισσότερο βελτίωση στις πολιτικές που κατατίθενται”.

Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι “οι επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιούνται εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και εν μέσω μιας βαθειάς κρίσης, όπου ο λαός μας αλλά και οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και πολιτικές αντιλαϊκές, πολιτικές της λιτότητας”.

“Μέσα από αυτές τις εκλογές”, είπε ο κ. Συλικιώτης, “πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ένα μήνυμα αντίστασης απέναντι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, ότι ο λαός μας δεν αποδέχεται τις πολιτικές που μας θέτουν το πιστόλι στον κρόταφο, ούτε τους εκβιασμούς”.