ΑΚΕΛ: Θετική εξέλιξη η τριμερής στο Κάιρο

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο

Η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο, μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας είναι μια θετική εξέλιξη η οποία ακολουθεί άλλες σημαντικές ενέργειες ενδυνάμωσης της συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια. Εμείς διαχρονικά υπογραμμίζαμε την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής μας, σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, όταν άλλοι έδειχναν να υποτιμούν τουλάχιστο αυτές τις προοπτικές και δυνατότητες. Μέσα στα πλαίσια αυτής της θετικής συνεργασίας υπήρξε στο παρελθόν η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Η θετική αυτή εξέλιξη με την τριμερή συνάντηση, δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες, υπερπροσδοκίες και υπερβολές στις εκτιμήσεις μας. Ο καθορισμός για παράδειγμα της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου θα πάρει χρόνο, χρειάζεται αρκετή προεργασία και προσπάθεια.

Ελπίζουμε ότι, η συνεργασία που έχει οικοδομηθεί εδώ και αρκετά χρόνια με τις χώρες της περιοχής, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί με στόχο την ενεργειακή συνεργασία και την αξιοποίηση της Κύπρου ως βασικού παράγοντα σταθερότητας και ενεργειακής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς η απαράδεχτη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τους σχεδιασμούς για δημιουργία τερματικού στην Κύπρο αφαιρεί σημαντικά από την προοπτική της Κύπρου να αποτελέσει βασικό «παίκτη» στην περιοχή στις εξελίξεις σε σχέση με την ενέργεια.