ΑΚΕΛ: Η CYTA πρέπει να παραμείνει δημόσιος οργανισμός και να εκσυγχρονιστεί

Δηλώσεις Στέφανου Στεφάνου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη CYTA

Ο Γενικός Ελεγκτής έχει καταγράψει διάφορα ζητήματα για τη CYTA, τα οποία είτε αποτελούν κακώς έχοντα είτε εγείρουν διάφορα ερωτηματικά. Ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις, υποβάλαμε ερωτήσεις, δόθηκαν απαντήσεις για κάποια ζητήματα, ενώ για κάποια άλλα αναμένουμε από το ΔΣ και τη διεύθυνση της Αρχής να απαντήσουν γραπτώς.

Μέσα από τις τοποθετήσεις της Προέδρου του ΔΣ, αλλά και μέσα από τα όσα έχουν κατατεθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο ρόλος της CYTA για την οικονομία, την κοινωνία, για την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση της Κύπρου, για την ίδια την Κύπρο είναι πάρα πολύ κρίσιμος.

Για να μπορεί η CYTA να διεκπεραιώσει αυτό τον κρίσιμο ρόλο, ο Οργανισμός πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του. Να συνεχίσει να είναι ένας δημόσιος οργανισμός, ο οποίος ασφαλώς θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί έτσι ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του, η ευελιξία του, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος λειτουργίας, χωρίς να μειώνεται ποσώς η ποιότητα που προσφέρει και χωρίς να εμποδίζεται η διεκπεραίωση του ρόλου της. Για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να λαμβάνουν τα εκατομμύρια που ως μέρισμα η CYTA δίνει στο Κράτος.

Να σημειωθεί ότι συνολικά από το 2002 μέχρι σήμερα η κυπριακή οικονομία, το κυπριακό κράτος έχει πάρει ως μέρισμα από τη CYTA 800 εκ. ευρώ.

Αυτά όλα και πολλά άλλα τεκμηριώνουν γιατί η CYTA δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Θα είναι έγκλημα αν τελικά προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της CYTA. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της CYTA και την ίδια ώρα θα συνεχίσουμε να ζητούμε από το ΔΣ να προχωρήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού για να μπορεί με επιτυχία να αντιμετωπίζει τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στους τομείς που δραστηριοποιείται.

Για να διασφαλιστεί το μέλλον της ως δημόσιος οργανισμός και να μπορεί να διεκπεραιώνει τον κρίσιμο ρόλο που έχει για την οικονομία, την κοινωνία και γενικά τη χώρα μας.