ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη κοινωνικού οράματος

Η κυβέρνηση πάσχει από έλλειψη κοινωνικού οράματος, τόνισε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων 2019

Χθες κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Προϋπολογισμός για το 2019. Η Υπουργός είπε πολλά, όμως κατά την δική μας άποψη, έχουν μεγάλη σημασία αυτά που δεν είπε:

· Δεν είπε τίποτε για την δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας στην Κύπρο η οποία υποδεικνύεται ακόμα και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ευρωπαϊκό εξάμηνο καθώς και τις στατιστικές της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.

· Δεν άγγιξε καθόλου το τεράστιο ζήτημα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει πάρει πλέον τρομακτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ζει με αυξημένη ανασφάλεια στα εργασιακά θέματα.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που να υποχρεώνει τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις, όπως επίσης και για την ανάγκη να συμφωνηθούν όροι απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Ο εθνικός κατώτατος μισθός που προτείνει η κυβέρνηση, «όταν και εφόσον», δεν είναι αρκετός γιατί δεν απαντά στην ουσία του προβλήματος.

· Η Υπουργός δεν άγγιξε καθόλου την αγορά υπηρεσιών, της ψεύτικης δηλαδή, μετατροπής εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους. Η κυβέρνηση κάνει ως αυτό το φαινόμενο να μην υπάρχει, την ώρα που ακόμη και αυτό το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, που υποτίθεται πρέπει να προστατεύει τους εργαζόμενους, είναι το πρώτο που το εφαρμόζει.

· Η Υπουργός δεν αναφέρθηκε για τα τεράστια ελλείματα στη στεγαστική πολιτική. Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, δεν ακουμπά την ουσία και στο μέγεθος του προβλήματος, αλλά αποτελεί αποφυγή αντιμετώπισης του. Ούτε τιμά κανέναν η προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο το φαινόμενο των αστέγων.

· Από την Υπουργό αναμέναμε να ακούσουμε αλλά δεν ακούσαμε τίποτα που να αφορά την πολιτική στήριξης νεαρών και χαμηλόμισθων ζευγαριών. Κανένα πρόγραμμα και κανένα πλάνο. Δεν ακούσαμε τίποτα για το πρόβλημα των χαμηλών συντάξεων, ούτε ακούσαμε τίποτε για οποιοδήποτε σχέδιο δημιουργίας αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τους αριθμούς και καθόλου με την ποιότητα και το περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει έλλειψη κοινωνικού οράματος, απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των ευάλωτων και των χαμηλών εισοδηματικών ομάδων και καμία έγνοια για τη συνεχή διολίσθηση των μισθών και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.