ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να πει την αλήθεια για όσα προωθούνται στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

Το ΑΚΕΛ, μέσα από την κατάθεση δύο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του, Γιώργο Λουκαΐδη καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη να δώσει εξηγήσεις για όσα προωθούνται σε σχέση με την παρουσία των ΗΠΑ στο νησί μας και τι δεσμεύσεις αναλαμβάνονται προς την κυβέρνηση Τραμπ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της περιβόητης Δήλωσης Προθέσεων για θέματα άμυνας και ασφάλειας που υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2018 μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου αλλά και για τις εργασίες που εκτελούνται στο χώρο των βρετανικών βάσεων για νέες στρατιωτικές υποδομές, τεραστίων διαστάσεων και δεκάδων εκατομμυρίων κόστους, οι οποίες θα εξυπηρετούν στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ.

Για αυτά τα θέματα καθώς επίσης και για τα ευρύτερα θέματα των στρατιωτικών συνεργασιών που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία, για τα οποία έχει ζητηθεί ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όπως καλεστεί ο Υπουργός Εξωτερικών στην Επιτροπή για να ενημερώσει σχετικά.

Το πλήρες κείμενο των ερωτημάτων που θέτει το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση ακολουθεί:

Ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τις εργασίες που πραγματοποιούνται στον χώρο των βρετανικών βάσεων για νέες στρατιωτικές υποδομές τεραστίων διαστάσεων και κόστους, οι οποίες θα εξυπηρετούν στρατιωτικές ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Συγκεκριμένα, παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:

1. Είναι σε γνώση της κυβέρνησης οι εργασίες που αναφέρουμε ανωτέρω; Σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με συμφωνίες που προώθησε ή προωθεί η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας;

2. Έχει δοθεί άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία για την πραγματοποίηση αυτών των εργασιών;

3. Ποιους σκοπούς θα εξυπηρετήσουν οι νέες στρατιωτικές υποδομές; Η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα έχει η παρουσία τους στο νησί μας;

4. Πώς εξυπηρετείται ο στόχος για απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων, όταν και εφόσον αυτό αποφασιστεί να τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από ανάλογης έκτασης αναβαθμίσεις των στρατιωτικών υποδομών προς όφελος των ΗΠΑ;

Ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Λουκαΐδη

Το Νοέμβριο του 2018 υπογράφηκε Δήλωση Προθέσεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου, η οποία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, περιλαμβάνει σειρά δράσεων που αναβαθμίζουν τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στα θέματα ασφάλειας. Aναφέρεται μάλιστα, ότι οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί εμπλέκουν έξι υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις δε του Υπουργού Εξωτερικών συσχετίζεται η Δήλωση Προθέσεων Κύπρου-ΗΠΑ με το Κυπριακό και τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Παρακαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών:

1. Να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο της Δήλωσης Προθέσεων Κύπρου-ΗΠΑ και να ενημερώσει ποιες ειδικότερες δράσεις έχουν συμφωνηθεί.

2. Να ενημερώσει με ποιο τρόπο συνδέεται η Δήλωση Προθέσεων Κύπρου-ΗΠΑ με τη λύση του Κυπριακού Προβλήματος και ειδικότερα με την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

3. Να ενημερώσει κατά πόσο το πρόσφατο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο εντάσσεται ή συσχετίζεται με τα όσα περιλαμβάνονται στη Δήλωση Προθέσεων και αν το πλήρες περιεχόμενο του νομοσχεδίου ήταν σε γνώση της κυβέρνησης;

Τέλος, παρακαλούνται οι έξι αρμόδιοι Υπουργοί να ενημερώσουν σε τι ενέργειες έχουν ήδη προβεί ή προτίθενται να προβούν προς υλοποίηση των όσων έχει συμφωνηθεί με τη Δήλωση Προθέσεων.