ΑΚΕΛ: Ελλιπές και άδικο το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

· Ελλιπές και άδικο το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση μπαίνει σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» για κάλυψη από το Κράτος μέρους της δόσης σε περιπτώσεις μη-εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη κύρια κατοικία.

Βλέποντας τις πρόνοιες του Σχεδίου είναι σαφές ότι αυτό είναι ελλιπές και άδικο. Ένα τέτοιο σχέδιο θα έπρεπε να είχε πρώτη προτεραιότητα να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού όμως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Επέλεξε να υιοθετήσει ένα σχέδιο που δεν καλύπτει οικογένειες με μειωμένα εισοδήματα, επιδοτεί τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφήνει εκτός όλους εκείνους που μπορεί να είχαν μειωμένα εισοδήματα όμως παρέμειναν συνεπείς και νοικοκυρεμένοι με τις υποχρεώσεις τους.

Η Κυβέρνηση κατά καιρούς ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων για να καλύψει τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών αλλά τελικά δεν το έπραξε. Ο Υπουργός Οικονομικών παραπέμπει αόριστα στο μέλλον σχετικά με την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τη στιγμή που η διαδικασία των εκποιήσεων προχωρά με ταχύτατο ρυθμό και επίκειται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παρά το λανθασμένο προσανατολισμό του «ΕΣΤΙΑ» και παρά τις ανεπάρκειες του σχεδίου, εμείς καλούμε τους δανειολήπτες να υποβάλλουν αίτηση.