ΑΚΕΛ: Εισηγήσεις για διαμόρφωση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας

Όπως είχαμε υποσχεθεί δίνουμε στη δημοσιότητα την άποψη μας για το θέμα της ανάγκης ύπαρξης ενιαίας νομοθεσίας για τα αθλητικά δρώμενα στον τόπο μας.

Ενώ εδώ και πάνω από 25 χρόνια έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και επαγγελματισμό σε άλλα αθλήματα. Παρ’ όλα αυτό δεν έχουμε νομοθεσία που να τον ρυθμίζει, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης για να μην αναφερθώ και σε άλλες Ηπείρους. Η υφιστάμενη νομοθεσία πέραν του ότι είναι ανεπαρκής, εφόσον δεν ρυθμίζει καθόλου τον επαγγελματικό αθλητισμό, είναι ξεπερασμένη σε αρκετούς τομείς. Βρίσκεται δε διάσπαρτη σε πολλές νομοθεσίες, τροποποιητικούς νόμους και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμη και για τους νομομαθείς να ανακαλύψουν τι ισχύει. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η αδυναμία να αντιμετωπισθούν χρόνια προβλήματα σε αρκετές των ομοσπονδιών αναφορικά με έλλειψη λογοδοσίας και χρηστής διοίκησης, έλλειψη διαφάνειας και κακής οικονομικής διαχείρισης.

Οι τελευταίες εξελίξεις, αναταράξεις, αμφισβητήσεις και αποκαλύψεις στον χώρο του ποδοσφαίρου καθιστούν την ανάγκη εισαγωγής ενός πλήρους αθλητικού νόμου επιτακτικής. Ενός νόμου που αφού ενσωματώσει ότι θετικό υπάρχει, καταργήσει ότι δεν είναι χρήσιμο, ενοποιήσει και συμπεριλάβει τα πάντα να είναι ο νόμος που θα ρυθμίζει το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας.

Το θέμα της ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας αναδείχθηκε πριν μερικούς μήνες με ομιλίες του τέως Υπουργού Παιδείας καθώς και του Συμβούλου του ΠτΔ για αθλητικά θέματα. Επανήλθε τώρα στην επικαιρότητα αφού έχει περιληφθεί τόσο στα μέτρα που προτείναμε εμείς όσο και στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι διακηρύξεις θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι κάτι τέτοιο επιβάλλεται για τον αθλητισμό μας, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε προοπτική για αναβάθμιση και εξυγίανση του.

Είναι ένα να μιλούμε όλοι για Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία και είναι άλλο το τί ο καθένας εννοεί. Εμείς ως ΑΚΕΛ βλέπουμε την ενιαία Αθλητική Νομοθεσία ως ρηξικέλευθη κίνηση στο χώρο του αθλητισμού. Δηλαδή οικονομική εξυγίανση, λογοδοσία, διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής και του νεποτισμού. Στο χώρο των ομοσπονδιών, όπως σε ολόκληρο το φάσμα του κυπριακού αθλητισμού, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα. Οικονομικά συμφέροντα, έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας και άλλα. Η ενιαία αθλητική νομοθεσία χρειάζεται να συμβάλει στην επίλυση όλων των πιο πάνω και άλλων πιθανών προβλημάτων.

Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της να προχωρήσει στη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού. Το χαρακτήρισε ως το πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο το Υφυπουργείο θα πετύχει κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα ο ΚΟΑ. Διαφωνούμε με τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού και τη συνεπακόλουθη υποβάθμιση του ΚΟΑ. Αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το Δ.Σ. του ΚΟΑ δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του ας προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Σε ότι αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείων και το διορισμό Επιτρόπων θέση μας είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει τη συνολική της πρόταση προς τα Κόμματα. Όχι αποσπασματικά και με τη μέθοδο του σαλαμιού.

Ως ΑΚΕΛ καταθέτουμε σήμερα τη δική μας πρόταση για την Ενιαία Αθλητική Νομοθεσία και τι πρέπει να περιλαμβάνει. Είναι πεποίθηση μας ότι χρειάζεται κάτι καινούργιο. Μια εξ’ υπαρχής και ολοκληρωμένη νομοθεσία. Αυτή να προνοεί διαχωρισμό επαγγελματικού με ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να υπάρχουν ξεκάθαρες πρόνοιες σε σχέση με το ασυμβίβαστο όσων εκλέγονται στα Δ.Σ. ομοσπονδιών, καθορισμός αριθμού θητειών όλων των αξιωματούχων και λογοδοσία όσων διαχειρίζονται δημόσια κονδύλια. Από την άλλη, ο αυξημένος έλεγχος, οικονομικός και άλλος, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να παραβιάζει την αρχή της πλήρους και αδιαπραγμάτευτης ανεξαρτησίας των αθλητικών οργανισμών όσον αφορά στο αθλητικό ιδεώδες και την οργάνωση τους. Το δικαίωμα του κράτους να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον όμως είναι υπεράνω.

Οι εισηγήσεις που έχουμε επεξεργαστεί και για τις οποίες θα γίνει πιο εκτενής αναφορά από τον Βάσο Γεωργίου, καθηγητής Αθλητικού Δικαίου στο Παν. Λευκωσίας καλύπτουν τις ακόλουθες ενότητες:

1. Ερασιτεχνικός αθλητισμός

2. Επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικές /ποδοσφαιρικές εταιρείες

3. Αναγνώριση σωματείων και ομοσπονδιών

4. Αντιμετώπιση ύποπτων αγώνων και χειραγώγησης αποτελεσμάτων

5. Κωλύματα και ασυμβίβαστα στις διοικήσεις

6. Θέματα που αφορούν τους αθλητές

7. Ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός

8. Λειτουργία Ανώτατης Δικαστικής Επιτροπής

9. Θέματα ντόπινγκ και αντιντόπινγκ

10. Βία στους αθλητικούς χώρους

11. Ιδιωτικές σχολές – Γυμναστήρια

12. Κώδικες / Επιτροπές Δεοντολογίας

13. Αθλητισμός των Α.μ.Ε.Α

14. Κέντρο Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας

15. Ρύθμιση θεμάτων ασφάλειας και αδειοδότηση αθλητικών χώρων

16. Ρύθμιση θεμάτων στοιχηματισμού στον αθλητισμό σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

17. Ρύθμιση θεμάτων μαζικού – κοινωνικού αθλητισμού σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

18. Ρύθμιση θεμάτων προπονητών και απαιτούμενων προσόντων

19. Ρύθμιση θεμάτων εθνικών προπονητών και διαδικασίες πρόσληψης

20. Ρύθμιση θεμάτων αστυνόμευσης αθλητικών εκδηλώσεων

Είναι πεποίθηση μας ότι η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης αθλητικής νομοθεσίας πρέπει να αναληφθεί από την Κυβέρνηση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία άλλων χωρών που είναι πολύ προηγμένες στο συγκεκριμένο τομέα. Το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε ότι μας αφορά είμαστε στη διάθεση τους για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων.