ΑΚΕΛ: Δυστυχώς διερύνονται οι αρνητικές συνέπειες μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά

Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Οι αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας από την αποτυχία της διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία, φαίνεται δυστυχώς να διευρύνονται. Πέραν από τη συνέχιση της τουρκικής κατοχής αλλά και την απομάκρυνση από την λύση του Κυπριακού, προστίθενται δυο ακόμη πολύ αρνητικές εξελίξεις.

· Πρώτο, αντί ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να καταλογίζουν στην Τουρκία και στην αδιαλλαξία της την αποτυχία, παρουσιάζονται με ένα εντελώς διαφορετικό αφήγημα από αυτό του Νίκου Αναστασιάδη. Οι δημόσιες επιθέσεις του κ. Αναστασιάδη απέναντι στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο οποίος συνεχίζει να έχει την πλήρη στήριξη του κ. Γκουτέρες, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε διάσταση αλλά και σε τροχιά ρήξης με τον Διεθνή Οργανισμό. Η οποία, προφανώς, θα επιδεινωνόταν αν ο κ. Αναστασιάδης επέμενε στο πρωτοφανές να δημοσιοποιήσει απόσπασμα των σημειώσεων-πρακτικών της Ε/κ πλευράς.

· Δεύτερο, η Τουρκία εκμεταλλεύεται αυτή την αρνητική για μας κατάσταση πραγμάτων, εξαγγέλλοντας την υλοποίηση τετελεσμένων, όπως η ανακοίνωση για τα Μαρωνίτικα χωριά. Η πιθανότητα να επιδιωχθεί η υλοποίηση και άλλων τετελεσμένων που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, την επιτροπή ακίνητης περιουσίας ή την αναβάθμιση του ψευδοκράτους μας ανησυχεί ιδιαίτερα, για αυτό με ευθύνη του κ. Αναστασιάδη θα πρέπει εκ των προτέρων να μελετηθούν και να αναληφθούν δράσεις προληπτικού χαρακτήρα.

Ασφαλώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων είναι η ίδια η λύση του Κυπριακού στην βάση αρχών ή τουλάχιστον η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της ετοιμότητας της πλευράς μας για λύση.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να διατηρηθεί στη ζωή το κεκτημένο και η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε, κατά συνέπειαν, ότι η καταλληλότερη αντίδραση της πλευράς μας θα ήταν η έκφραση και η απόδειξη της ετοιμότητας μας για άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της συνθήκης εγγύησης, την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εν γένει της κατοχής.