ΑΚΕΛ για πώληση δανείων: Η Κυβέρνηση προτίμησε να είναι αρεστή στις τράπεζες

Η Κυβέρνηση προτίμησε να είναι αρεστή στις τράπεζες δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, για την πώληση δανείων της Τρ. Κύπρου

​Η ανακοίνωση για πώληση δανείων ύψους €5 δις από την Τράπεζα Κύπρου σε επενδυτικό ταμείο του εξωτερικού αποτυπώνει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποιες ήταν οι πραγματικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλη, όταν έφερνε στη Βουλή τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και τις πωλήσεις δανείων. Ήθελε να δώσει περισσότερα εργαλεία κερδοφορίας στις τράπεζες, αδιαφορώντας για την προστασία των δανειοληπτών και της κοινωνίας.

Είναι σαφές ότι για την Κυβέρνηση η επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ περιορίζεται στη μείωση του αριθμητικού δείκτη των ΜΕΔ. Τους είναι αδιάφορο ποιες θα είναι οι συνέπειες και οι κίνδυνοι των μέτρων για την οικονομία και την κοινωνία, η οποία θα συνεχίσει να έχει το βάρος αποπληρωμής του υπέρογκου ποσού των δανείων.

Οι όροι και η τιμή πώλησης των δανείων στο επενδυτικό ταμείο φέρνει επίσης στο προσκήνιο τα περιθώρια που έχουν οι τράπεζες για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Αντί η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα να ασκήσουν τον εποπτικό και ρυθμιστικό τους ρόλο, ώστε να προσφερθούν αντίστοιχοι ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής και στους μεμονωμένους δανειολήπτες, συνεχίζουν να παραμένουν απαθείς θεατές σε ένα θέατρο που διεξάγεται σε βάρος της κοινωνίας. Για αυτό άλλωστε και εισέπραξαν τα εύσημα του απερχόμενου προέδρου της Τράπεζα Κύπρου κ. Άκκερμαν.

Για ακόμα μια φορά προτίμησαν να είναι αρεστοί στις τράπεζες παρά ωφέλιμοι στην κοινωνία.