ΑΚΕΛ για Κυπριακό: Ο ΠτΔ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ο ΠτΔ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, ανέφερε σε δήλωσή  του ο εκπροσώπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο αποτελμάτωσης το Κυπριακό εισέρχεται σε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων, οι οποίες πιθανότατα θα καθορίσουν την τύχη του λαού και του τόπου στο προβλεπτό μέλλον. Ο Σεπτέμβριος θα κρίνει πολλά, είτε προς θετική είτε προς αρνητική κατεύθυνση.

Η κ. Λουτ σύντομα ολοκληρώνει τις επαφές της και μέχρι τα μέσα του μηνός θα υποβάλει την έκθεσή της προς τον Γ.Γ. Από το περιεχόμενο της έκθεσης, αλλά και από τις συναντήσεις του Γ.Γ. με τους δύο ηγέτες αμέσως μετά, θα καθοριστεί και το περιεχόμενο της έκθεσης που θα υποβάλει ο κ. Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Εκεί είναι που θα κριθεί οριστικά κατά πόσο ο Γ.Γ. θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία ή θα εκτιμήσει ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοιο εγχείρημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνειδητοποιεί την κρισιμότητα των στιγμών και ότι θα δείξει ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών με τον τρόπο που εισηγείται ο Γ.Γ. Βέβαια, όλα θα κριθούν από αυτά που ήδη άκουσε η κ. Λουτ από τους δύο ηγέτες και την Τουρκία, καθώς και από τις επικείμενες συναντήσεις τους με τον κ. Γκουτέρες.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι επερχόμενες εξελίξεις καταιγιστικές. Ελπίζουμε ο κ. Αναστασιάδης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, με την ελπίδα ότι και η άλλη πλευρά θα ενεργήσει κατά θετικό τρόπο. Αν γίνει αυτό, η στρατηγική συναντίληψη που επιδιώκει ο Γ.Γ. στα έξι βασικά ζητήματα θα είναι εφικτή αφού στο Κρανς Μοντανά φθάσαμε πολύ κοντά στην επίλυσή τους. Μια τέτοια εξέλιξη με τη σειρά της θα διευκόλυνε τα μέγιστα την προσπάθεια για επίλυση των υπολοίπων εκκρεμούντων θεμάτων. Αν, όμως, ο Γ.Γ. αποφανθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τότε η λύση του Κυπριακού όπως την επιδιώκουμε για δεκαετίες θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη και ο εφιάλτης της οριστικής διχοτόμησης πιο υπαρκτός από ποτέ.