ΑΚΕΛ: Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την “υπόθεση χαλλουμιού”

Γραπτή Δήλωση του Βουλευτή ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας αναφορικά με την απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου για το χαλούμι

Από τη διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης στην απώλεια του Εμπορικού Σήματος – Ασήκωτες οι ευθύνες της Κυβέρνησης

Η απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου να «δώσει» το εμπορικό σήμα σε ιδιωτική εταιρεία, στην Αγγλία, απορρίπτοντας την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμορφώνει επικίνδυνα δεδομένα και θέτει την προοπτική του χαλουμιού σε νέα δοκιμασία. Οι ανησυχίες μας εντείνονται, αφού πληροφορίες φέρουν ιδιωτικές εταιρίες να προσφεύγουν δικαστικώς, κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, το οποίο ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε κατοχυρώσει.

Η Κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για αυτό το αποτέλεσμα. Είτε λόγω ανεπάρκειας, πρόχειρων χειρισμών και παραλείψεων, είτε λόγω λανθασμένων πολιτικών εκτιμήσεων ή και σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση έχει αποτύχει.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη στασιμότητα.

Καλούμε για ακόμη μια φορά την Κυβέρνηση να πει τις αλήθειες, να δει τις πραγματικότητες και να πράξει αυτό που πρέπει για να προχωρήσει η διαδικασία. Τούτο επιβάλλουν τα συμφέροντα του κλάδου και του τόπου.