ΑΚΕΛ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Προέδρου για την ανισοτιμία των φύλων

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Προέδρου για την ανισοτιμία των φύλων, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Δεν μπορούμε να μην ψέξουμε τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προχθεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό για τη Μέρα της Γυναίκας. Είναι αναφορές επιεικώς απαράδεκτες. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος προκαλεί αντιδράσεις με δηλώσεις του για τη γυναίκα και το ρόλο της. Η μια φορά αναγνωρίζεται ως λάθος και γλωσσικό ολίσθημα. Όταν, όμως, είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, ως τι μπορεί να λογιστεί;

Οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία αποτελούν έκφραση οπισθοδρομικών και συντηρητικών αντιλήψεων για την ισοτιμία των φύλων και τα θέματα των γυναικών. Την ίδια ώρα οι προεδρικές δηλώσεις αναδεικνύουν την ελλειμματική και προβληματική πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα ισοτιμίας των φύλων και του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία «Τώρα είναι η Ώρα»

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρωτοβουλία «Τώρα είναι η Ώρα» και τη μαζική συμμετοχή σ’ αυτή. Το ΑΚΕΛ καλεί όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες, να κάνουμε πραγματικότητα την ισοτιμία των φύλων μετατρέποντας τη σημερινή «Τώρα είναι η Ώρα» σε κάθε ώρα, σε κάθε μέρα, ολόχρονα και πάντα. Καλούμε να κάνουμε τις διακηρύξεις και τους νόμους, ζωή και πράξη.

Ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά πάλη ενάντια στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και τις ανισότητες, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που συνθλίβουν διπλά τις γυναίκες, τις πατριαρχικές δομές και τις συντηρητικές αντιλήψεις που τις συνοδεύουν.

Για την ισοτιμία των φύλων χρειάζονται πρώτα από όλα πολιτικές που να εμπεδώνουν την ισότητα στην εργασία, την καταπολέμηση της ανισομισθίας, τη γυναικεία εργασία με πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Για την ισοτιμία των φύλων απαιτείται πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που καταπατά την εργατική νομοθεσία για τη μητρότητα και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.

Απαιτείται συνολικά μια ριζικά διαφορετική κοινωνικο-οικονομική πολιτική, η οποία να περιλαμβάνει μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη.

Στα θέματα έμφυλης βίας η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τις επιφυλάξεις/εξαιρέσεις που έθεσε στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας.

Απαιτούνται δράσεις για την οριζόντια καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα στην Παιδεία, στα ΜΜΕ, στον αθλητισμό και στους θεσμούς. Για πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

Check Also

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στα Ιεροσόλυμα για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, οι …

Λεμεσός: Σύλληψη 2 ατόμων για βίντεο με κυνομαχίες στο διαδίκτυο

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 28 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κακομεταχείρισης …