ΑΚΕΛ: Αν ο ΠτΔ δεν ξεκαθαρίσει θα του επιρριφθεί αποκλειστική ευθύνη

Αν ο Πρόεδρος συνεχίσει να μην δίνει μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση, η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα επαναρχίσει και θα του επιρριφθεί η αποκλειστική ευθύνη, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, για το Κυπριακό:

“Μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά ο Γ.Γ. στην Έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε συνομιλίες που να έχουν νόημα, καθορίζοντας και πώς ακριβώς τις εννοεί: Συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που είχαμε μείνει, διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων ως πακέτο με στόχο την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη και αν αυτό επιτευχθεί, συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων.

Μέχρι πρόσφατα κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έδειχνε διατεθειμένος να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο, αφού και οι δύο στην πραγματικότητα έθεταν διάφορους όρους και προϋποθέσεις. Με την πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Ακιντζί ουσιαστικά αποδέχθηκε αυτά που ζητά ο Γ.Γ.

Το ίδιο ακριβώς πρέπει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια απλή και ξεκάθαρη δήλωση ότι είναι διατεθειμένος να προχωρήσει με τον τρόπο που ζητά ο Γ.Γ. Όλα τα υπόλοιπα θα ξεκαθαρίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε ο πλέον αρμόδιος να ερμηνεύσει το πλαίσιο- που είναι ένα και όχι δύο- είναι αυτός που το υπέβαλε, ο κ. Γκουτέρες. Και δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα ζητήσει αυτά που ρητώς απαίτησε στη διάσκεψη, περιλαμβανομένων του τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και της ταχείας αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν εννοεί αυτά που λέει ή αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, το πρόβλημα θα το έχουν εκείνοι. Αντίθετα, αν ο Πρόεδρος συνεχίσει να μην δίνει μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση, η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα επαναρχίσει και θα του επιρριφθεί η αποκλειστική ευθύνη.

Ασφαλώς κανείς δεν αναμένει ουσιαστικές εξελίξεις πριν τις εκλογές στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει αναξιοποίητος ο χρόνος μέχρι τότε. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο η επίσκεψη απεσταλμένου του Γ.Γ., ακριβώς για να διερευνηθεί το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.”